fbpx

Contact

Federaţia Sanitas a declanșat proteste; marţi şi miercuri sindicaliştii revin în stradă

Sindicaliştii din Sănătate, afiliaţi Federaţiei Sanitas, au organizat un marş de protest, luni, din Piaţa Victoriei, cu o ultimă oprire în faţa Institutului Naţional de Boli Infecţioase “Prof. Dr. Matei Balş”. Traseul pe care protestatarii l-au parcurs a fost Piaţa Victoriei – Bulevardul Iancu de Hunedoara – Şoseaua Ştefan cel Mare – Strada Doctor Calistrat Grozovici nr.1, cu staţionări în faţa Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii “Grigore Alexandrescu”, Spitalului Clinic de Urgenţă Bucureşti, Spitalului de Pneumoftiziologie “Sfântul Ştefan”, Spitalului Clinic Colentina şi a Institutului Naţional de Boli Infecţioase “Prof. Dr. Matei Balş”.

Revendicările sindicaliştilor vizează creşterea veniturilor tuturor salariaţilor din Sănătate şi Asistenţă socială cu minimum 15%, pentru acoperirea inflaţiei, declanşarea a negocierilor între Guvernul României şi partenerii sociali, pe proiectul noii legi a salarizării personalului plătit din fonduri publice, respectiv asigurarea unei finanţări corecte şi suficiente pentru instituţiile medicale şi de asistenţă socială.

Protestatarii au afişat bannere pe care puteau fi citite mesaje, precum: “Pacienţii vor la stat. Voi îi duceţi la privat!”, “Salariu asistent = salariu infirmier = salariu muncitor în construcţii”, “Noi am rezolvat pandemia, VOI ne-aţi “rezolvat” pe NOI !”, “Salarii şi pensii vă daţi vouă, la noi vă faceţi că plouă”, “Poziţionaţi corect asistentul medical în grila salarizării” şi “Trataţi cu respect personalul medical”.

Preşedintele Federaţiei Sanitas-Bucureşti, Viorel Huşanu, a avertizat luni, într-o declaraţie pentru AGERPRES, că “dacă nu se întâmplă nimic (după protestele Sanitas, n.r.), probabil vom stabili, după aceste trei zile, şi alte acţiuni de protest, gen diverse forme de greve, de la grevă japoneză la grevă generală”.

La rândul său, prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Iulian Pope, a menţionat faptul că România s-a angajat, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), că va face o nouă lege a salarizării, dar până la momentul actual nu am avut nicio discuţie pe această temă, iar asta arată “o lipsă de respect pe care Guvernul o arată lucrătorilor din Sănătate”.

Mitingul declanşat, luni, face parte dintr-o serie de proteste ale Federaţiei Sanitas, care vor continua în zilele de 7 şi 8 februarie 2023. Astfel, potrivit organizatorilor, în cursul zilei de marţi, 7 februarie, cei prezenţi la miting se vor opri, în mod simbolic, la spitalele Filantropia, Sfânta Maria, Centrul de Transfuzie Sanguină “Nicolae Nestorescu” şi Institutul Naţional de Gerontologie şi Geriatrie “Ana Aslan”, urmând ca miercuri, 8 februarie, aceştia să treacă pe la sediile partidelor politice.

Sursa: Agerpres

Comments

comments

Apelează