fbpx

Contact

Federația SANITAS: Respingem ideea transferului CAS și CASS în sarcina angajaților

Federația SANITAS continuă să respingă ideea transferului CAS și CASS în sarcina angajaților, afirmând că această măsură va afecta veniturile nete ale salariaților. Sindicaliștii spun că în condițiile în care, nici până la acest moment, guvernanții nu au fost capabili să prezinte partenerilor sociali un draft de act normativ în care să explice clar cum va funcționa acest mecanism, argumentele prezentate de partea guvernamentală nu au nici un fundament consistent.
”Simplele afirmații, conform cărora trecerea contribuțiilor sociale din sarcina angajatorului în cea a angajaților nu va genera efecte negative asupra veniturilor salariaților, nu ne mai conving. Degeaba ne spun guvernanții că această măsură va conduce la o mai bună colectare a veniturilor fiscale, că vor crește veniturile la bugetul de stat și că se va mări punctul de pensie! Atât timp cât nu vom vedea un draft de act normativ pe care să-l analizăm, atât timp cât nu vom primi o explicație clară despre modul în care se va face această trecere și despre modul în
care vor fi coroborate modificările la Codul fiscal cu noua Lege 153/2017, nu mai credem nimic.” a declarat Leonard Bărăscu, președintele Federației SANITAS.
Federația SANITAS cere ca cele două subiecte – salarizarea personalului din sistemul bugetar și trecerea contribuțiilor sociale din sarcina angajatorului în cea a angajatului – să fie tratate în mod distinct, în acte normative care să nu producă efecte care se pot anula reciproc.
”În opinia noastră, este corect ca angajatorul să transfere în salariul brut al angajatului cuantumul contribuțiilor sociale datorate, astfel încât salariul net să nu fie afectat, iar creșterea salarială de 25%, deja legiferată, să rămână creștere reală! Nu este normal, nu este corect față de angajați, ca mărirea salariului să fie anulată de trecerea CAS și CASS în sarcina angajatului!” a explicat Iulian Pope, prim-vicepreședinte al Federației SANITAS.

La solicitarea SANITAS, în zilele următoare va avea loc o întâlnire tehnică la Ministerul Sănătății si la Ministerul Muncii, în care vor fi reanalizate și argumentate cererile Federației de modificare a Legii-cadru 153/2017, în contextul efectelor generate de intenția guvernului de a introduce noul mecanism de trecere a contribuțiilor sociale de la angajator la angajat.

Comments

comments

Apelează