fbpx

Contact

Federația “Solidaritatea Sanitară”: Alăturarea Federației ‘SANITAS’ la acțiunile de protest crește probabilitatea unei greve generale în sănătate

Federația “Solidaritatea Sanitară’ din România consideră că declanșarea protestelor este singura soluție care poate “impulsiona în mod eficient dialogul” cu Guvernul pe marginea actualei forme a Legii nr. 153/2017 a salarizării bugetare și salută decizia Federației SANITAS care a anunțat acțiuni de protest începând cu data de 2 octombrie, subliniind că acest lucru crește probabilitatea unei greve generale în sectorul sanitar. “Federația ‘Solidaritatea Sanitară’ din România salută decizia Federației ‘SANITAS’ de a se alătura acțiunilor pentru salvarea drepturilor angajaților din sănătate! În condițiile în care de la începutul anului până în prezent Federația ‘Solidaritatea Sanitară’ a fost singura federație sindicală din sănătate care s-a opus în mod consecvent actualei forme a Legii nr. 153/2017, apreciem alăturarea altor organizații sindicale în această luptă. Am demonstrat public în toată perioada consultărilor efectele negative ale proiectului de lege asupra angajaților și am arătat parlamentarilor, pe parcursul adoptării legii, că ea va conduce la scăderi salariale semnificative asupra marii majorități a specialiștilor din sănătate începând cu 1 ianuarie 2018. Suplimentar, pe parcursul negocierilor la contractul colectiv de muncă la nivel de sector ne-am străduit în mod consecvent să salvăm toate drepturile celor pe care-i reprezentăm”, spun reprezentanții Federației “Solidaritatea Sanitară’.

Potrivit unui comunicat al federației, remis joi AGERPRES, “calea negocierilor pare să-și fi epuizat posibilitățile în acest moment, puține variante de dialog având șanse reale”, iar declanșarea protestelor este singura soluție.

“Declanșarea protestelor este singura soluție care poate impulsiona în mod eficient dialogul. În condițiile în care Guvernul va menține această atitudine de indiferență ce are ca rezultat scăderea salariilor angajaților din sănătate, este evident că alăturarea Federației ‘SANITAS’ la acest val de acțiuni crește probabilitatea unei greve generale în sectorul sanitar. Încă sperăm să putem evita un astfel de protest radical. Este necesar însă ca Guvernul să dorească în egală măsură evitarea lui”, se spune în comunicat.

Membrii federației sindicale SANITAS vor picheta în zilele de 2, 4 și 6 octombrie sediile ministerelor Muncii, Sănătății și Finanțelor, iar pe 19 octombrie vor participa la un miting și un marș, după care Consiliul Național va decide asupra datei la care va fi declanșată greva generală în sistemul sanitar, pe fondul nemulțumirilor legate de problemele cu care se confruntă sănătatea și asistența socială din România. Principalele revendicări ale sindicaliștilor sunt: eliminarea plafonului de 30% pentru acordarea sporurilor specifice care, dacă va fi aplicat, va duce la scăderea veniturilor actuale ale angajaților; acordarea sporurilor pentru condițiile de muncă întregului personal din sănătate și asistență socială, inclusiv personalului tehnic și administrativ; aplicarea integrală a creșterilor salariale pentru toți angajații din sănătate și asistență socială, începând cu 1 martie 2018; renunțarea la transferul contribuțiilor sociale de la angajator la angajat, câtă vreme aceasta se traduce, în sectorul public, prin anularea creșterii salariale de 25% prevăzută în lege; acordarea tichetelor de masă pe tot parcursul anului 2018.

Sursa: Agerpres

Comments

comments

Apelează