fbpx

Contact

Femeile ajung mai greu manageri si sunt mai prost platite ca barbatii – studiu

Bărbaţii care lucrează în Uniunea Europeană ocupă în general poziţii mai înalte decât femeile, iar doamnele sunt de obicei mai prost plătite, potrivit unui raport realizat în baza datelor Eurostat. Studiul “Viaţa femeilor şi bărbaţilor în Europa – un portret statistic” îşi propune să compare femeile şi bărbaţii în vieţile lor de zi cu zi.

O treime dintre managerii din UE sunt femei

Bărbaţii care lucrează ocupă în general funcţii mai înalte decât femeile. De exemplu, se poate observa că o treime (33%) dintre managerii din UE în 2016 erau femei.

Ponderea femeilor care aveau această funcţie nu depăşea 50% în niciun stat membru: cele mai mari proporţii s-au înregistrat în Letonia (47%), Polonia şi Slovenia (ambele cu 41%), Lituania, Ungaria şi Suedia (toate cu 39%).

Pe de altă parte, cele mai mici ponderi s-au înregistrat în Luxemburg (18%), Republica Cehă, Olanda şi Grecia (toate cu 25%). Rata înregistrată în România este de 34%.

Diferenţe între femei şi bărbaţi când vine vorba de salarii

Diferenţa de remunerare între femei şi bărbaţi oferă o imagine de ansamblu asupra inegalităţilor în ceea ce priveşte câştigul pe oră.

O parte din diferenţa de remunerare poate fi explicată prin caracteristicile individuale ale bărbaţilor şi femeilor care au un loc de muncă (de ex. experienţa şi educaţia) şi prin segregarea sectorială şi profesională bazată pe gen (de ex., există mai mulţi bărbaţi decât femei în anumite sectoare/ocupaţii cu, în medie, câştiguri salariale mai mari în comparaţie cu alte sectoare/ocupaţii).

În consecinţă, diferenţa de remunerare între femei şi bărbaţi este legată de o serie de factori culturali, juridici, sociali şi economici care depăşesc cu mult problema remunerării egale pentru aceeaşi muncă.

În UE în 2015, femeile au câştigat cu 16,3% mai puţin decât bărbaţii la o comparare a câştigurilor salariale brute medii pe oră. În medie, doamenele au avut venituri mai mici decât bărbaţii în toate statele membre.

Totuşi, această diferenţă de remunerare între femei şi bărbaţi variază. Cele mai mari diferenţe s-au înregistrat în Estonia (26,9%), Republica Cehă (22,5 %), Germania (22,0%), Austria (21,7%) şi Marea Britanie (20,8%). Pe de altă parte, cele mai mici diferenţe între femei şi bărbaţi în ceea ce priveşte câştigurile salariale s-au înregistrat în Luxemburg şi Italia (ambele cu 5,5%), România (5,8%), Belgia (6,5%) şi Polonia (7,7%).

Cele mai mari diferenţe există la câştigurile salariale pe oră pentru manageri

La compararea câştigurilor salariale pe oră pentru diferite profesii, în toate cele nouă grupe de profesii enumerate femeile au câştigat, în medie, mai puţin decât bărbaţii în UE în 2014. Această situaţie s-a înregistrat în toate statele membre, cu foarte puţine excepţii.

Profesia cu diferenţele cele mai mari în privinţa câştigurilor salariale pe oră (câştiguri salariale cu 23 % mai mici pentru femei decât pentru bărbaţi) a fost reprezentată de manageri. Cele mai mici diferenţe s-au înregistrat pentru asistenţii administrativi (funcţionarii cu atribuţii de birou, secretarii etc.) şi pentru lucrătorii în servicii şi vânzări (cu 8 % mai puţin pentru ambele categorii), două dintre profesiile cu salariile cele mai mici.

România, cu o diferență de doar 5% între veniturile totale anuale obținute de femei și de bărbați, are cel mai mic decalaj de remunerație între sexe din UE în ceea ce privește pozițiile de conducere. O femeie manager câştigă, în medie, 6,47 de euro în 60 de minute, iar un bărbat – 6,81 euro.

Ţara noastră este urmată în acest clasament de Slovenia (venituri cu 12,4% mai mari în favoarea bărbaților) și Belgia (unde femeile din pozițiile manageriale câștigă cu 13,6% mai puțin decât omologii lor bărbați). La cealaltă extremă se află Ungaria și Italia, ambele cu discrepanțe salariale de peste 33% în favoarea bărbaților.

Sursa: www.cariereonline.ro

Comments

comments

Apelează