fbpx

Contact

Florin Cîțu: Menținem majorarea pensiilor în 2020. Vom veni cu un set de măsuri în contrapartidă cu creșterea cheltuielilor bugetare, să ținem deficitul cât mai aproape de 3%

Ministrul Finanțelor spune că majorarea cu 40% a punctului de pensie din septembrie 2020 va fi inclusă în bugetul de anul viitor, chiar dacă mai mulți analiști au arătat că va pune în pericol situația finanțelor publice. În contrapartidă, spune Cîțu, guvernul va adopta, cel mai probabil prin ordonanță de urgență, un set de măsuri prin care să fie stopate “scurgerile de bani din buget fără niciun fel de noimă”, astfel încât deficitul bugetar să fie “cât mai aproape de 3% din PIB” și să existe și bani de investiții publice. Guvernul PNL a venit cu un proiect de rectificare bugetară ce duce deficitul fiscal la 4,3% din produsul intern brut în acest an, peste limita de 3% a tratatelor europene. Cîțu spune că noul Executiv plătește angajamentele asumate de PSD, inclusiv pentru pensii și salarii, și nu vrea să amâne plata unor facturi sau rambursarea TVA către firme, care ar fi fost împinsă pe anul viitor, și că a discutat cu Comisia Europeană și cu partenerii instituționali. “Le-am spus că anul acesta este un buget pe care eu îl duc la îndeplinire și încercăm să oprim dezastrul. Am spus că anul viitor încercăm să închidem bugetul cât mai aproape de 3%”, spune Cîțu la Europa FM (vezi aici înregistrarea).

Bugetul pe anul viitor va menține majorarea cu 40% a pensiilor, declară Cîțu. Ministrul admite că cheltuielile cu pensiile și salariile vor fi anul viitor cât toate încasările din taxe, impozite și contribuții sociale, dar spune că vor fi bani și de investiții publice. Totodată, majorarea salariului minim va aduce automat și creșterea salariilor pentru unele categorii de bugetari, lefurile fiind indexate în funcție de acest reper prin Legea salarizării unitare.

Sursa: www.profit.ro

Comments

comments

Apelează