fbpx

Contact

FNS ”Pro Asist” îi cere lui Iohannis să nu promulge Legea salarizării

Federaţia Naţională Sindicală din Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului FNS ”Pro Asist” îi solicită preşedintelui Klaus Iohannis să nu promulge Legea salarizării, pentru a nu permite ”ca salariaţilor din administraţia publică locală şi nici din instituţiile subordonate ei – Protecţia Copilului, Serviciile Publice Asistenţă Socială – să le stabilească salariile, după bunul plac, consiliile judeţene şi consilierii judeţeni sau primarii şi consilierii locali”.

Federaţia mai arată că acest lucru va avea drept consecinţă ”aservirea politică”. Federaţia Naţională Sindicală ”Pro Asist” arată, într-un comunicat de presă, că prin Legea salarizării ”administraţia publică locală (şi implicit instituţiile subordonate) nu va avea grilă de salarizare, acest lucru având ca primă consecinţă aservirea politică, aservire pregătită încă din campania electorală de către PSD, odată cu lansarea programului de guvernare ditirambic, cu “venituri imense” pentru toţi salariaţii”.

”Prin Legea 250/2016, s-au mărit brusc veniturile directorilor DGASPC şi ale şefilor de centre, cu sau fără personalitate juridică (de-a valma: şefi de centre cu 15-20 de copii în îngrijire primesc, nejustificat, acelaşi salariu cu sefii unor Centre de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică care au cate 80 – 150 de beneficiari şi merită pe deplin aceşti bani, creând, intenţionat disensiuni chiar între ei). Aceşti salariaţi sunt de fapt cei care conduc DGASPC-urile prin Colegiul director şi vor fi întotdeauna de acord, cu ceea ce vor propune reprezentanţii consiliului judeţean. Nu mai punem la socoteală faptul că majoritatea sunt membrii unuia sau mai multor partide politice, în funcţie de interes sau au în spate câte o rudă bine poziţionată politic”, se precizează în comunicatul citat.

Reprezentanţii FNS ”Pro Asist” mai susţin că funcţionarii publici şi o parte din personalul contractual din familia ocupaţională ”administraţie” nu au fost omişi “neintenţionat” din prevederile Legii salarizării, ci doar ”s-a pregătit terenul pentru ceea ce vor să legifereze acum şi anume să lase salarizarea lor la mâna consilierilor locali sau judeţeni, după interesele, mintea şi judecata fiecăruia sau, mai ales, după comanda unui partid sau altul”.

”Aceste categorii de salariaţi sunt eliminate şi de la majorarea salarială prevăzută pentru ianuarie 2018, fiindu-le încălcate toate drepturile ce decurg din raporturile lor de muncă. Scopul este să ne facă să plecăm singuri, să cedăm locurile de muncă celor 35.000 de consilieri fiscali ce vor trebui angajaţi, când va intra în vigoare Codul Fiscal şi când salariatul îşi va plăti impozitul o singura dată pe an”, se precizează în comunicatul federaţiei.

Potrivit sursei citate, reprezentanţii PSD au declarat la discuţiile cu sindicatele că în acest fel ”pot fi recompensaţi cei care excelează în serviciu şi doar aşa pot pregăti descentralizarea”.

”Din punctul nostru de vedere este o glumă bună, deoarece incertitudinea veniturilor este inacceptabilă şi discriminatorie pentru salariaţii administraţiei publice locale vizavi de celelalte categorii de salariaţi bugetari. În condiţiile legii de salarizare adoptate, care prevede că salariile lunare vor fi stabilite de consiliul judeţean sau consiliul local doar cu consultarea sindicatelor şi nu cu avizul acestora (amintim aici consultarea care avut loc pentru această lege) va conduce la inevitabil scăderea salariilor”, susţin reprezentanţii ”Pro Asist”.

Aceştia mai spun că, prin adoptarea aceastei legi, guvernanţii încearcă să politizeaze activitatea funcţionarului public.

”Totodată încearcă şi reuşesc să păcălească majoritatea salariaţilor cu veniturile brute din anul 2022, când acei bani nu vor însemna mai nimic din cauza inflaţiei si din cauza impozitului plătit de salariat direct. Salariaţii de rând vor ajunge gradual la salariul din 2022, în timp ce, primarii, viceprimarii, vicepreşedinţii de consilii judeţene, parlamentarii şi demnitarii publici vor lua salariul majorat considerabil din prima tranşă şi asta în situaţia în care ceilalţi salariaţi din administraţia publică locală nu vor şti ce salarii vor avea de la o lună la altă lună”, se arată în comunicatul citat.

În aceste condiţii, Federaţia Naţională Sindicală ”Pro Asist” solicită preşedintelui Klaus Iohannis să nu promulge Legea salarizării.

”Nu lăsaţi ca salariaţilor din administraţia publică locală şi nici din instituţiile subordonate ei (DGASPC-uri, SPAS-uri, DAS-uri) să le stabilească salariile, după bunul plac, consiliile judeţene şi consilierii judeţeni sau primarii şi consilierii locali!”, se precizează în finalul comunicatului.

Angajaţii din administraţia publică locală au organizat, în ultimele săptămâni, mai multe acţiuni de protest – grevă şi miting la Parlament – faţă de legea salarizării, reclamând că sunt singurii bugetari care nu au o grilă de salarizare, salariul de bază putând fi stabilit prin hotărâri ale administraţiilor locale, fapt care încalcă Constituţia şi că se bazează pe Avocatul Poporului, pe şeful statului şi pe parlamentarii din opoziţie care să îi susţină prin demersuri la Curtea Constituţională.

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, în calitate de for decizional, proiectul de Lege a salarizării.
Sursa: news.ro

Comments

comments

Apelează