fbpx

Contact

Foștii aleși primesc din iulie pensii care ajung la 10.000 de lei

Legea salarizării unitare nu a adus vești bune doar pentru parlamentarii în funcție. Și foștii aleși, care și-au votat în legislatira trecută pensii speciale, primesc, începând cu luna iulie, mai mulți bani.

În funcție de numărul de mandate, aceștia vor încasa și până la 4.000 de lei în plus, lunar și vor ajunge la 10.000 de lei, dacă au avut trei mandate în Parlament.

Parlamentul este pus în dificultate, pentru că nu are bani să plătească aceste majorări de pensii. Astfel că, la rectificarea bugetară, Camera Deputaților va cere suplimentarea bugetului instituției cu peste 12.000.000 de lei.

Camera Deputaților a transmis, la o solicitare oficială a ziarului Libertatea, că până în prezent, la nivelul instituției sunt 478 de persoane beneficiare ale indemnizației pentru limită de vârstă, prevăzută de Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputatilor și al senatorilor, republicată.

”În luna iunie 2017, suma brută totala aferentă acestor indemnizații a fost de 1.358.148 lei, sumă plătită la zi, integral”, arată Camera Deputaților. Instituția mai menționează că fondurile alocate prin Legea bugetului de stat pe anul 2017 asigură finantarea indemnizatiilor pentru foști demnitari ai statului, până la finele lunii iulie 2017.

”Pentru a putea acoperi plata acestor drepturi pana la sfârșitul anului 2017, Camera Deputatilor va solicita, la rectificarea bugetară, suplimentarea articolului bugetar mentționat, cu suma de 12.300.000 lei”, transmite Camera Deputaților.

Câți bani vor lua în plus, din luna iulie, foștii aleși: De la 1.000 de lei la 4.000 de lei

În total, în acest moment sunt în plată, atât la Camera Deputaților cât și la Senat, peste 700 de pensii speciale ale foștilor parlamentari.

După intrarea în vigoare a legii salarizării unice, aceștia vor primi sume consistente, în plus, la pensie. Astfel, aleșii cu un singur mandate, care aveau o pensie de 2.032 de lei – vor primi, din luna iulie, 3.445 de lei.

Mai mult cresc pensile celor cu mai mult de un mandat în Legislativ. Astfel, aleșii cu două mandate, care primeau, lunar, 4.064 de lei vor primi de acum înainte 6.890 de lei. Cea mai mare creștere va fi la cei cu trei mandate, a căror pensie crește cu 4.000 de lei. Astfel, dacă înainte aceștia luau de la stat 6.096 de lei, acum vor încasa, lunar, 10.335 de lei.

Fostul Parlament a adoptat, pe final de mandat, un proiect de lege care introducea pensiile speciale ale parlamentarilor. Nu beneficiază de indemnizaţia pentru limită de vârstă deputaţii şi senatorii care au fost condamnaţi definitiv pentru comiterea, în calitate de deputat sau senator, a unei infracţiuni de corupţie prevăzută la art. 289 – 291 din Legea Codului Penal.

Sursa: Libertatea

Comments

comments

Apelează