fbpx

Contact

Ghid de angajare a nevăzătorilor. Ce meserii pot practica nevăzătorii, în România

Programator, specialist în resurse umane, profesor sau psiholog: sunt doar câteva dintre meseriile pe care o persoană cu deficiențe de vedere le poate practica la fel de bine precum o persoană tipică – o persoană fără dizabilități reglementate de lege.

AMAIS (Asociația Metodelor Alternative de Integrare Socială) lansează “Ghid de angajare a nevăzătorilor”, primul instrument din România care își propune să faciliteze colaborarea dintre angajatorii incluzivi și candidații cu deficiențe de vedere.

70% dintre persoanele cu dizabilități din România nu se pot angaja, deși pot munci, conform studiului realizat de AMAIS, care precede ghidul. În România, există 93.591 de persoane cu deficiențe de vedere. 34% dintre acestea reprezintă populația cu vârstă de angajare (18-64 ani), iar 3% sunt minori cu nevoie de acces la o educație care să le permită un parcurs profesional tipic.

Datele arată că doar 4% dintre persoanele cu deficiențe de vedere au terminat cursuri universitare, în timp ce 64% dintre nevăzători și-au încheiat educația înainte de a ajunge la liceu.

Ghidul are la bază o cercetare amplă care relevă faptul că există un potențial de muncă nefolosit în rândul persoanelor cu deficiențe de vedere din cauza lipsei de informații privind angajarea lor.

Astfel, ghidul vine în sprijinul angajatorilor printr-o serie de soluții despre integrarea angajaților cu deficiențe de vedere în câmpul muncii. De cealaltă parte, Ghidul oferă candidaților sfaturi practice și modele de lucru pentru a le spori încrederea de a aplica la oportunitățile de angajare potrivite abilităților lor. În realizarea ghidului, s-au luat în calcul accesibilitatea din perspectiva resursei umane, a tehnologiei și a spațiului fizic, a arhitecturii. Cele trei abordări sunt considerate complementare și necesare pentru a crea un mediu incluziv.

Modele de meserii care pot fi făcute de către nevăzători
Ghid de angajare a nevăzătorilor conține și o parte practică cu o listă de 9 meserii care pot fi făcute de către nevăzători sau slab văzători, împreună cu informațiile tehnice de care au nevoie și angajatorii pentru a echipa corespunzător locul de muncă al angajatului cu deficiențe de vedere și pentru a crea un design incluziv.

Programator, specialist în resurse umane, avocat / consilier juridic, Content Writer, consultant pentru nevăzători, profesor, psiholog, operator call-center, broker / consultant financiar sunt cele 9 meserii descrise în ghid. Lista oferă doar câteva exemple și poate fi extinsă. În același timp, reprezintă și o matriță ce poate fi scalată și pentru alte tipuri de dizabilități.

Ghidul este realizat de o echipă incluzivă și multidisciplinară
Echipa de cercetare și producție este una incluzivă din punctul de vedere al abilităților (persoane tipice și persoane cu dizabilități), dar și din punct de vedere profesional: sociologie, resurse umane, analiză de date, arhitectură, tehnologie. Pentru realizarea ghidului au lucrat împreună nevăzători și persoane tipice, cu experiențe profesionale diferite, complementare, cu o motivație comună: aceea de a contribui la modelarea unei piețe a muncii incluzive.

Ghidul este disponibil atât pentru reprezentanții companiilor, cât și pentru persoanele cu deficiențe de vedere în căutare unui loc de muncă si poate fi accesat aici: https://ghid.amais.ro/ .

Sursa: www.wall-street.ro

Comments

comments

Apelează