fbpx

Contact

Grecia introduce săptămâna de lucru de ȘASE ZILE din cauza scăderii populației și a lipsei de lucrători calificați

Guvernul grec spune că măsura introducerii săptămânii de lucru timp de 6 zile este necesară. Anterior, se discuta despre introducerea săptămânii de lucru timp de 4 zile în toată Europa. Dar din cauza populației în scădere și a lipsei de lucrători calificați, măsura nu este fezabilă în Grecia.

Companiile din țări din întreaga lume ar putea să ia în considerare implementarea săptămânilor de lucru mai scurte. În Grecia angajaților li s-a spus că, de acum înainte, pot lucra șase zile ca să stimuleze productivitatea.

Măsura, considerată „barbară” de către sindicate
După ce a depășit alte țări europene în ceea ce privește creșterea economică, Grecia care a fost odată în centrul celei mai grave crize financiare de pe continent. Acum introduce săptămâna de lucru de 48 de ore.

Măsura, denunțată ca fiind „barbară” de sindicate, intră în vigoare de luni. „Nu are niciun sens”, a spus Akis Sotiropoulos, membru al comitetului executiv al sindicatului funcționarilor publici.

„Când aproape toate celelalte țări civilizate adoptă săptămâna de lucru de patru zile, Grecia decide să meargă în direcția opusă”.

Grecia introduce săptămâna de lucru de 6 zile
Guvernul prim-ministrului Kyriakos Mitsotakis spune că inițiativa a fost necesară din cauza scăderii populație și lipsei de lucrători calificați. Înainte de a anunța legislația, Mitsotakis a descris schimbarea demografică preconizată ca pe o „bombă cu ceas”.

Într-un exod fără precedent, se estimează că aproximativ 500.000 de greci, majoritatea tineri educați, au emigrat de când criza datoriilor izbucnită în 2009. Oficialii spun că schema de șase zile se va aplica doar afacerilor private care oferă servicii non-stop. Sub săptămâna de lucru extinsă, personalul din anumite industrii și fabrici va avea opțiunea de a lucra două ore suplimentare pe zi sau să lucreze o zi suplimentară de opt ore. Lucrătorii vor primi 40% suplimentar la salariu.

Oricare ar fi alegerea, guvernul de centru-dreapta susține că aceasta va rezolva problema angajaților care nu sunt plătiți pentru orele suplimentare și va aborda, de asemenea, problema răspândită a muncii nedeclarate.

Alte țări implementează săptămâna de lucru de 4 zile
Programele de lucru de patru zile au demonstrat că pot fi mai eficiente pentru creșterea productivității, cercetătorii atribuind aceasta odihnei prelungite și creșterii concentrării. Belgia, în 2022, a legiferat scăderea săptămânii de lucru pe parcursul de la cinci la patru zile. Schema a fost implementată și în țări precum Marea Britanie, Germania, Japonia, Africa de Sud și Canada.

Grecii deja lucrează cel mai mult din Europa, petrecând în medie 41 de ore pe săptămână. Opoziția de stânga a denunțat frecvent politicile guvernului liberal, considerat răspunzător pentru „salariile bulgărești într-o țară cu prețuri britanice” și pentru încurajarea exodului creierelor către vest, scrie The Guardian.

România este pe primul loc la numărul de ore lucrate pe lună la nivel european, potrivit Digi24.

Productivitatea românilor este de 30%, sub media UE. Românii muncesc în medie 2.029 de ore/an. În țările cu cea mai mare productivitate, precum Germania, Austria și Țările de Jos, angajații au doar 1.679 ore/an.

Sursa: www.gandul.info

Comments

comments

Apelează