fbpx

Contact

GREVA controlorilor de trafic aerian între orele 11.00-13.00: Există posibilitatea ca aeronavele să nu decoleze de pe Otopeni în timpul grevei

Sindicatele din domeniul controlului de trafic aerian au decis să menţină greva de avertisment stabilită pentru data de vineri, 12 mai, între orele 11.00 şi 13.00, astfel că doar 33,3% din zborurile programate pentru acest interval orar vor fi asistate, restul fiind suspendate sau chiar anulate.

Sindicatele din domeniul controlului de trafic aerian menţin, vineri, greva de avertisment, între orele 11.00 şi 13.00, existând posibilitatea ca nici o aeronavă să nu decoleze de pe aeroportul Otopeni sau de pe aeorportul din Cluj, a declarat, pentru MEDIAFAX, liderul sindical Gabriel Tudorache.

„Există o mică posibilitate ca o aeronavă să decoleze de pe Otopeni în intervalul orar 11.00-13.00”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Gabriel Tudorache, preşedintele Sindicatului Serviciilor de Trafic Aerian din România (ATSR).Potrivit reglementărilor din domeniu, în cazul unei greve de avertisment, controlorii de trafic trebuie să asigure 33% din traficul de zbor. „Se pare că avem full tranzit de 33%, 33% din avioane primind aprobare să tranziteze România. E posibil ca nici de pe Cluj să nu se decoleze”, a explicat Tudorache.

Potrivit liderului de sindicat, autorităţile de la Bruxelles decid care sunt zborurile care aterizează şi decolează, prin serviciul care se ocupă cu regularizarea traficului, Network Manager, din cadrul Eurocontrol, nu ROMATSA. Astfel, companiile aeriene trebuie să ştie care sunt zborurile care decolează şi aterizează pentru că au depus la Eurocontrol planul de zbor.

Reprezentanţii companiei Blue Air au transmis, vineri, pentru MEDIAFAX, că zborurile nu vor fi anulate, dar vor avea întârzieri.

Reprezentanţii companiei Wizz Air au transmis, joi, pentru MEDIAFAX, că există posibilitatea să apară unele perturbări, deşi şi-au propus să opereze toate zborurile spre şi dinspre România, conform programului. „Le recomandăm tuturor clienţilor care călătoresc spre/dinspre România vineri, 12 mai, să verifice situaţia zborurilor din aplicaţia pentru mobil sau de pe website pentru informaţii în timp real”, se arată în răspunsul emis.Managementul Administraţiei Române a Serviciilor de Trafic Aerian (ROMATSA) a fost notificat de către sindicatul ATSR cu privire la organizarea grevei de avertisment, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul companiei ROMATSA.

„Managementul ROMATSA va depune toate eforturile necesare pentru a stopa declanşarea grevei de avertisment şi va continua negocierea cu partenerii sociali. Totuşi, în situaţia declanşării grevei de avertisment, conform Legii Dialogului Social nr. 62/2011, ROMATSA va asigura 33,3% din zboruri. Nu vor fi afectate zborurile umanitare de stat, medicale, de căutare şi salvare şi de urgenţă”, se arată în comunicat.

Aeronavele vor fi dirijate conform Flow Control, introdus de Eurocontrol.

Sursa: mediafax.ro

Comments

comments

Apelează