fbpx

Contact

Grevă de amploare la Complexul Energetic Oltenia

Grevă de amploare în carierele miniere din Gorj! De trei zile, minerii refuză să mai muncească. Protestul a izbucnit vineri noapte, la una dintre cariere şi s-a extins rapid şi la altele. Oamenii cer salarii duble plus vouchere de vacanță.

Protestul s-a extins la toate cele zece mine ale Complexului Energetic Oltenia. Marian Pescaru, preşedinte al Sindicatului salariaţilor: „Au fost minţiţi! Că sunt plătiţi de Crăciun, că au fost chiar în ziua de Crăciun şi în noaptea de revelion. (…) Nu li s-a dat nici tichetele de masă, măcar tichetele la orele lucrate şi la zilele lucrate.”

Conducerea Complexului se arată deschisă la dialog şi îi îndeamnă pe mineri să reînceapă lucrul.

Nicu Bunoaică, sindicalist Cariera Lupoaia: „Nu vor mai rămâne cu salariile acestea de mizerie. Pentru că oamenii nu pot să trăiască, nu pot să-şi plătească facturile, au copii.”

La nivelul Completul Energetic Oltenia sunt peste 13.000 de salariați. Ministerul Energiei încearcă să găsească o soluţie la acest conflict de muncă. Deja, activitatea la cel mai mare producător de energie pe bază de cărbune din România are de suferit.

Situația este una fără precedent și pune în pericol siguranța Sistemului Energetic Național. Motivul: compania din Gorj asigură mai bine de o treime din necesarul de energie al întregii țări.

Deja, de câteva zile, România importă electricitate.

Ministrul Energiei i-a convocat la o întâlnire de urgență pe oficialii companiei și pe sindicaliștii din energie pentru a găsi o soluție care să deblocheze această situație.

Protestul a izbucnit vineri seara când câteva sute de mineri au refuzat să intre în schimbul trei. De aici, greva s-a extins în jumătate din carierele care aparțin Complexului Energetic Oltenia. Vorbim de Jilț Sud, Jilț Nord, Roșiuța, Tismana 1 și Tismana 2. Au intrat în grevă și angajații de la Căile Ferate Uzinale Motru, de unde cărbunele pleacă spre termocentralele din Dolj.

Sursa: Digi24

Comments

comments

Apelează