fbpx

Contact

Guvernul modifică din nou Legea dialogului social. Litigiile de muncă se vor soluționa în primă instanţă exclusiv de către tribunale

Un nou proiect de act normativ pregătit de Guvern aduce modificări noii Legi privind dialogul social, adoptată în Paralament în 23 noiembrie 2022.

Practic, se propun 2 modificări și completări. Prima dintre ele vizează art. 269 alin. 1 din Codul muncii, în sensul că toate conflictele de muncă, precum și cererile privind raporturile juridice ale partenerilor sociali se soluţionează în primă instanţă exclusiv de către tribunale, prin completuri sau secții specializate pentru judecarea conflictelor de muncă și asigurări sociale, ori de către tribunale specializate în această materie, după caz.

Cea de-a doua modificare vizează niște prevederi tranzitorii astfel:

„(1) Pentru toate conflictele de muncă înregistrate pe rolul instanțelor de judecată, începând cu data abrogării art. 208 din Legea nr. 62/2011 și până la data intrării în vigoare a mai sus menționatei Ordonanțe de urgență a Guvernului, competența materială de soluționare în primă instanță revine exclusiv tribunalelor, prin completurile sau secțiile specializate ale acestora pentru judecarea conflictelor de muncă și asigurări sociale.

(2) Soluționarea cauzelor având ca obiect conflicte de muncă, înregistrate la judecătorii, se suspendă de drept, acestea urmând să fie trimise de îndată pe cale administrativă tribunalelor competente teritorial”.

Comments

comments

Apelează