fbpx

Contact

Guvernul respinge cumulul pensiei anticipate cu salariu în mediul privat sau de la stat

Guvernul a respins propunerea Ministerului Muncii privind modificarea legislației actuale cu reglementări menite să permită cumulul pensiei anticipate sau anticipate parțiale cu venituri salariale din mediul privat sau de la stat.

Ordonanța pregătită argumenta că este necesară modificarea legislației actuale cu reglementări menite ”să permită cumulul pensiei anticipate sau anticipate parțiale cu activități profesionale desfășurate în mediul privat”.

Proiectul de ordonanța prevedea însă și cumulul pensiei anticipate și cu venituri obținute ca urmare ca urmare a activităților desfășurate atât în cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale, indiferent de modul de finanţare şi subordonare, precum şi în cadrul regiilor autonome, societăţilor naţionale, companiilor naţionale şi societăţilor la care capitalul social este deţinut integral sau majoritar de stat ori de o unitate administrativ-teritorială. În prezent acest cumul este permis pentru venituri din activități independente, așa cum sunt ele reglementate de Codul Fiscal, indiferent de nivelul acestora. Pensia anticipată parțială sau pensia anticipată nu se cumulează însă cu venituri obținute în baza unui contract individual de muncă.

De asemenea, cumulul nu este permis în baza unui raport de serviciu (funcționar public), de persoane care desfășoară activități în funcții elective, cu excepția consilierilor locali/județeni, sau care sunt numite în cadrul autorității executive, legislative ori judecătorești, pe durata mandatului, precum și de membrii cooperatori dintr-o organizație a cooperației meșteșugărești, ale căror venituri sunt asimilate salariilor.

Ordonanța adoptată reglementează, printre alte prevederi, ca avizele de încadrare a locurilor de muncă în condiţii deosebite, al căror termen de valabilitate este data de 31 decembrie 2018, să fie menținute până la data de 1 septembrie 2023, dată până la care angajatorii au obligaţia de a normaliza condiţiile de muncă.

Sursa: www.profit.ro

Comments

comments

Apelează