fbpx

Contact

Guvernul ridică pragul de muncitori din afara UE care pot lucra în România

Guvernul ridică pragul de muncitori din afara Uniunii Europene care pot lucra în România. Anul acesta, firmele pot angaja până la 20.000 de persoane, potrivit unui proiect de hotărâre de guvern ce stabilește contingentul permis. Prin comparație, anul trecut a fost stabilit un prag de 15.000 de muncitori, iar în 2017 – 8.500.

În ultima perioadă, din cauza deficitului acut de pe piața muncii, angajatorii români au apelat la lucrători din state precum Vietnam, Filipine sau Nepal.

Până acum, majoritari erau salariații din China sau Turcia.

Cel mai tare se plâng de faptul că nu găsesc muncitori sunt companiile din industria hotelieră și a restaurantelor, dar și cei din construcții sau retail. Nu mai găsesc forță de muncă autohtonă, pentru că cetățenii români preferă salariile mai mari din Vest şi fenomenul migrației s-a amplificat în ultimii ani.

Chiar dacă Guvernul a decis să permită angajarea a 20.000i de muncitori din afara spațiului european, tot nu este suficient. Cifrele arată că ar fi nevoie de aproximativ 50.000 de noi angajați, pentru ca domeniile care reclamă deficit de personal să funcționeze.

Sursa: Digi24

Comments

comments

Apelează