fbpx

Contact

Importul forței de muncă: Cum decurge procesul de angajare a străinilor

În luările de poziții din ultima vreme, angajatorii, companii multinaționale și firme românești, arată că forța de muncă locală a devenit insuficientă și, din acest motiv, susțin că importul de angajați din afara Uniunii Europene a ajuns o necesitate pentru dezvoltarea afacerilor. Dincolo de dezbaterea privind oportunitatea creșterii numărului de lucrători străini care ține de cadrul mai amplu al politicilor publice, angajatorii trebuie să respecte o serie de reglementări legale. Un astfel de demers necesită o bună cunoaştere a prevederilor specifice din legislaţie şi interacţiunea cu mai multe autorităţi ale statului român, precum şi ale celui din care vine cetăţeanul străin. Astfel, discutăm de formalităţi complexe care pot dura până la 6 luni, cu un cost aproximativ de 500 euro doar cu taxele guvernamentale pentru fiecare persoană (viza de muncă, recunoaşterea studiilor, permis de muncă, permis de şedere).

Condiţiile şi paşii pentru angajarea cetăţenilor străini

În primul rând, cetăţeanul străin care urmează să fie angajat trebuie să fie calificat pentru poziţia pe care angajatorul intenţionează să o ocupe în România. Ceea ce înseamnă că trebuie să deţină atât nivelul minim de instruire solicitat, cât şi competenţele tehnice (unde este aplicabil) pentru poziţia vacantă, conform cerinţelor prevăzute de Clasificarea Ocupaţiilor din România (COR ISCO 08). Procesul de angajare propriu zis presupune mai mulţi paşi care depind unul de celălalt. O nouă etapă este demarată doar după ce etapa anterioară a fost finalizată cu succes. Pentru aproape fiecare dintre aceşti paşi legali, termenul de verificare, prelucrare şi emitere a documentului solicitat este de aproximativ 30 de zile. În situaţia în care sunt necesare verificări suplimentare se poate prelungi cu până la 15 zile.

După ce încheie cu succes procesul de selecţie urmat cu Agenţia Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă (ANOFM) pentru poziţiile comunicate ca vacante, angajatorul poate demara procesul de imigrare.

Recunoaşterea diplomei de studiu: Avizul de muncă poate fi solicitat doar după ce diploma de studii este recunoscută de Ministerul Educaţiei din România. În scopul obţinerii atestatului de recunoaştere a studiilor se depune la Ministerul Educaţiei o cerere standard din partea companiei din România împreună cu alte documente, printre care diploma de studii, apostilată sau supra-legalizată şi traducerea legalizată a acesteia.

Avizul de muncă: În funcţie de durata şederii şi de forma contractuală prin care cetăţeanul străin va desfăşura activităţi în România, avizele de muncă pot fi: în scop de detaşare sau în scop de angajare locală. Cel în scop de detaşare este valabil timp de 12 luni într-o perioadă de 5 ani. Începând cu cel de-al doilea an de prezenţă în România, persoana fizică trebuie să încheie un contract de muncă local cu societatea din România şi să obţină astfel un nou aviz de muncă (aviz de muncă în scop de angajare locală).
Avizul de muncă în scop de angajare locală se acordă lucrătorilor permanenţi. În conformitate cu legea română privind procesul de imigrare, cetăţenii străini pot desfăşura activităţi dependente în baza încheierii unui contract individual de muncă cu compania din România, astfel: În vederea obţinerii unui aviz de muncă pentru lucrătorul permanent, este necesară obţinerea unei declaraţii oficiale de la ­ANOFM. Procesul de selecţie, incluzând şi obţinerea declaraţiei de la ANOFM, durează aproximativ 30 de zile. Ulterior, se depune la autorităţile de imigrare solicitarea pentru obţinerea avizului de muncă – lucrător permanent împreună cu alte documente (cazier judiciar, cv etc).

Viza de lungă şedere pentru angajare/detaşare: Solicitarea în vederea obţinerii vizei de lungă şedere se depune la ambasada/consulatul României din străinătate. Dosarul trebuie depus în termen de 60 de zile de la eliberarea avizului de muncă, iar viza se eliberează în termen de 10 de zile de la depunere. Obligaţia depunerii vizei de lungă şedere revine cetăţeanului străin.

Permisul de şedere în România: Se obţine depunând o solicitare la autorităţile de imigrare, în funcţie de reşedinţa din România a cetăţeanului străin. Prezenţa cetăţeanului străin la depunerea solicitării este obligatorie. Permisul de eliberează în termen de 30 de zile de la data depunerii şi este valabil un an (pentru detaşare şi lucrător permanent) sau doi ani (pentru lucrător înalt calificat). Nu în ultimul rând, angajatorii trebuie să aibă în vedere că, potrivit legislaţiei, un cetăţean străin nu poate fi recompensat cu un salariu mai mic decât salariul mediu brut pe economie care în acest an este de 4.162 lei, de exemplu.

Sursa: Capital

Comments

comments

Apelează