fbpx

Contact

Încep negocierile pentru stabilirea salariului minim în 2021. Sindicatele cer majorarea. Guvernul va aplica o formulă

Premierul Ludovic Orban afirmă că trebuie începute discuțiile cu privire la salariul minim valabil pentru anul 2021, iar în acest scop trebuie convocat Consiliul Național Tripartit. De ce este important: Salariul de bază minim brut a crescut de la 1 ianuarie la 2.230 lei lunar, dar nu și pentru personalul cu studii superioare și vechime în muncă de cel puțin un an, pentru care salariul de bază minim, fără a include sporuri și alte adaosuri, a fost menținut la 2.350 lei lunar. Ca și pentru anul acesta, Guvernul vrea să țină cont de mai mulți indicatori în privința stabilirii salariului minim de anul viitor.

Astfel, premierul Orban a solicitat ca la stabilirea nivelului salariului minim să se țină cont de mai mulți indicatori economici și de o corecție ”k”. ”Ca si în trecut, vreau să ținem cont de date obiective, inflație, pentru că trebuie să compensăm erodarea puterii de cumpărare prin inflație, indicele de productivitate, corecția aplicată prin coeficientul k. În inginerie așa se zice, coeficientul k. Mă rog, trebuie evaluată cu prudență, adică să ne bazăm pe date clare privitoare la salariul minim și să ținem cont de posibilele consecințe economice și sociale privitoare la decizia luată la salariul minim”, a spus Orban.

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a precizat, la rândul său, că la nivel ministerial au avut deja loc trei runde de consultări cu sidicatele și patronate, existând propuneri pentru înghețarea salariului minim, dar și – din partea sindicatelor – propuneri de creștere a acestuia. Potrivit datelor Ministerului Muncii, în luna octombrie sunt înregistrați cu 15.150 mai mulți angajați activi față de luna ianuarie.

Sursa: www.profit.ro

Comments

comments

Apelează