fbpx

Contact

Industriile cu cele mai mari salarii, 2008 vs 2016

Intre 2008 si 2016 au avut loc cateva schimbari in ce priveste salariile, de la industriile cu cele mai mari venituri la salariul mediu pe economie.

Salariul mediu pe economie de la 1.309 lei la 2.088

In ultimii 9 ani, salariul mediu a crescut cu 60%, ajungand de la 1.309 lei la 2.088 lei.

In sectorul privat cresterile au fost de 4.5-5%, in timp ce in sectorul public cresterile au fost mai semnificative.

In privat, salariile au crescut mai mult in mediile in care exista un deficit accentuat al fortei de munca, cum este sectorul IT, unde se asteapta in continuare cresteri.

„Ca urmare a deficitului de forta de munca din sectorul IT, ne putem aatepta ca salariile din acest sector sa creasca semnificativ in urmatorii ani. Singurele riscuri care ar putea sa incetineasca aceasta crestere a IT-ului pot fi reprezentate de masurile politice cu impact economic si social atat din Romania, cat si din restul Uniunii Europene sau SUA” declara Razvan Rada, general manager in cadrul Head Hunting IT, companie spe­cializata in recrutarea candidatilor pentru sectorul informatic.

In 2008, bancherii aveau cele mai mari venituri

In 2008, bancherii aveau cele mai mari salarii, 3.500 de lei net, de 2.7 ori mai mari decat media pe economie, in timp ce angajatii din sectorul IT nici nu erau in top 5.

In 2016, cei mai castigati sunt angajatii din sectorul IT

In 2016 insa, angajatii din sectorul IT aveau cele mai mari salarii, cu valori cuprinse intre 4.000 si 5.500 de lei net pe luna, in timp ce bancherii se aflau pe locul 4 intr-un top al celor mai bine platite salarii.

Cresteri salariale, comparativ cu 2008 s-au mai inregsitrat in:

  • industria grea (fa­bricarea produselor de cocserie si a pro­duselor obtinute din prelucrarea titeiului);
  • sectorul asigurarilor,

Intre timp, din topul celor mai bine platiti angajati au iesit cei din trans­porturi aeriene, fabricarea produselor din tutun si cei din administratia publica si aparare.

 

 

Sursa: zf.ro

Comments

comments

Apelează