fbpx

Contact

Inițiativă legislativă: Firmele ar putea fi obligate să angajeze pensionari pe post de consilieri

O inițiativă legislativă, înregistrată joi la Senat, prevede ca firmele cu cifra de afaceri de peste 5 milioane de lei şi cu cel puţin 5 angajaţi să fie obligate să angajeze pensionari în calitate de consilieri, argumentul iniţiatorilor fiind că pensionarii ar putea obţine venituri suplimentare şi ar fi evitată şi izolarea lor socială.

”Societăţile comerciale cu capital privat, care, la finalui ultimului an fiscal au avut o cifră de afaceri mai mare de 5.000.000 lei, sunt obligate să angajeze, din rândul pensionarilor, cu contract individual de muncă, persoane cu experienţă, cu titlul de consilier în domeniile de activitate ale societăţii comerciale respective. Pentru persoanele angajate conform prevederilor prezentului articol, nu se datorează contribuţiile de asiguări sociale şi contribuţia de asigurări de sănătate pentru partea din salariu mai mică sau egală cu câştigul salarial mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociate de stat”, propun iniţiatorii.

În cazul societăţilor comerciale cu o cifră de afaceri mai mare de 5.000.000 lei şi cu cel puţin de 5 angajaţi, unul dintre aceștia trebuie să fie pensionar, iar în cazul firmelor cu o cifră de afaceri mai mare de 5 milioane de lei şi cu mai mult de cinci angajaţi ”paritatea nu poate fi mai mare de un consilier pensionar raportat la un număr de 5 persoane care nu au atins pragul vârstei de pensionare”.

Neîndeplinirea acestor obligaţii ar urma să fie constatată de Inspecţia Muncii, potrivit propunerii legislative privind reintegrarea pe piaţa muncii a pensionarilor care îşi doresc să îşi continue activitatea în domeniile în care au activat anterior pensionării.
Iniţiatorii argumentează că pensionarii devin din ce în ce mai săraci comparativ cu ceilalti membri ai societăţii. De asemenea, ei subliniază că retragerea din activitate, lipsa de comunicare cu foştii colegi de breaslă, renunţarea la unele activităţi obişnuite contribuie la o izolare socială treptată a persoanelor vârstnice.

Proiectul poate fi consultat aici: https://www.senat.ro/legis/PDF/2020/20b352FG.pdf

Comments

comments

Apelează