fbpx

Contact

INS: Costul orar al forţei de muncă, mai mare cu peste 13% în trimestrul IV 2018 faţă de trimestrul IV 2017

Costul orar al forţei de muncă în formă ajustată (după numărul zilelor lucrătoare) a înregistrat în trimestrul IV 2018 o rată de creştere de 0,61% faţă de trimestrul precedent şi de 13,09% faţă de acelaşi trimestru al anului anterior, potrivit datelor date miercuri publicităţii de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Faţă de trimestrul III 2018, costul orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a crescut în majoritatea activităţilor economice. Cele mai semnificative creşteri s-au înregistrat în activităţile de transport şi depozitare (9,12%), în cele de tranzacţii imobiliare (8,36%), respectiv în construcţii (8,19%).

Cea mai mare scădere a costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a avut loc în învăţământ (-28,13%) ca urmare a creşterii timpului efectiv lucrat faţă de trimestrul precedent (fenomen caracteristic acestei activităţi în trimestrul al IV-lea al fiecărui an, cauzat de reînceperea anului şcolar). Faţă de trimestrul anterior, creşterea componentei cheltuielilor directe (salariale) cu forţa de muncă a fost de 0,62%, respectiv de 0,18% în ceea ce priveşte componenta
cheltuielilor indirecte (non-salariale).

Comparativ cu acelaşi trimestru al anului 2017, în trimestrul IV 2018 costul orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a crescut în majoritatea activităţilor economice. Cele mai mari creşteri ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au regăsit în activităţile de sănătate şi asistenţă socială (31,76%), respectiv învăţământ (19,85%), ca efect al aplicării prevederilor legale pentru personalul plătit din fonduri publice. Aceste activităţi au fost urmate de cele de informaţii şi comunicaţii (17,01%), respectiv construcţii (16,67%).

Sectoarele economice cu cele mai mici creşteri au fost cele de intermedieri financiare şi asigurări (6,03%), urmate de activităţi de spectacole, culturale şi recreative (6,49%), respectiv activităţi de servicii administrative şi de servicii suport (7,36%).

În industria extractivă s-a înregistrat singura scădere (-9,17%) a costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare).

“Indicele trimestrial al costului orar al forţei de muncă este un indicator pe termen scurt care permite evaluarea tendinţelor costurilor orare suportate de angajator cu forţa de muncă salariată”, menţionează INS.

Sursa: Agerpres

Comments

comments

Apelează