fbpx

Contact

INS: Numărul locurilor de muncă vacante a crescut cu 1.100 în trimestrul II, la 39.500, faţă de trimestrul anterior

În trimestrul II 2021, erau 39.500 de locuri de muncă vacante, în creştere cu 1.100 faţă de trimestrul anterior. Rata locurilor de muncă vacante a fost 0,80%, în creştere cu 0,01 puncte procentuale faţă de trimestrul precedent, arată datele publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

”În trimestrul II 2021, numărul locurilor de muncă vacante a fost 39.500, în creştere cu 1.100 faţă de trimestrul anterior. Rata locurilor de muncă vacante a fost 0,80%, în creştere cu 0,01 puncte procentuale faţă de trimestrul precedent. Comparativ cu acelaşi trimestru al anului 2020, rata locurilor de muncă vacante a crescut cu 0,09 puncte procentuale, iar numărul locurilor de muncă vacante a crescut cu 5.300”, arată datele INS.

În trimestrul II 2021, cele mai mari rate ale locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în administraţia publică (2,05%), activităţi de spectacole, culturale şi recreative (1,75%), respectiv sănătate şi asistenţă socială (1,59%). În industria prelucrătoare s-a concentrat circa o cincime din numărul total al locurilor de muncă vacante (8.000 locuri vacante), cu o valoare a ratei de 0,73%. Sectorul bugetar2 a însumat puţin sub o treime din numărul total al locurilor de muncă vacante.

Astfel, 5.800 locuri vacante s-au regăsit în sănătate şi asistenţă socială, 5.700 locuri vacante în administraţia publică, iar 800 de locuri vacante în învăţământ.

La polul opus, rata locurilor de muncă vacante a înregistrat cele mai mici valori în învăţământ şi alte activităţi de servicii (0,23% pentru fiecare în parte), respectiv în industria extractivă (0,26%).

Cele mai puţine locuri de muncă vacante s-au regăsit în tranzacţii imobiliare, alte activităţi de servicii, respectiv industria extractivă (100 locuri vacante pentru fiecare în parte).

În trimestrul II 2021, comparativ cu trimestrul precedent, cea mai relevantă creştere a ratei locurilor de muncă vacante s-a regăsit în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+0,36 puncte procentuale), urmate de cele din industria extractivă, respectiv transport şi depozitare (+0,17 puncte procentuale pentru fiecare în parte).

Numărul locurilor de muncă vacante a cunoscut creşteri mai importante în activităţile de transport şi depozitare, respectiv comerţ (+0,4 mii locuri vacante pentru fiecare în parte), urmate de cele de hoteluri şi restaurante (+0,3 mii locuri vacante).

Cele mai semnificative scăderi ale ratei locurilor de muncă vacante s-au observat în activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport (-0,20 puncte procentuale), respectiv distribuţia apei; salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare (-0,18 puncte procentuale).

Numărul locurilor de muncă vacante a înregistat o scădere de 600 locuri vacante în activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport, iar scăderi de circa 200 locuri vacante s-au observat în industria prelucrătoare, distribuţia apei; salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare şi învăţământ.

Faţă de acelaşi trimestru al anului anterior, cele mai relevante creşteri ale ratei locurilor de muncă vacante au fost în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+0,57 puncte procentuale), respectiv activităţi de spectacole, culturale şi recreative (+0,42 puncte procentuale), iar în ceea ce priveşte numărul locurilor de muncă vacante în industria prelucrătoare (+2.900 locuri vacante), respectiv în sănătate şi asistenţă socială şi hoteluri şi restaurante (+600 locuri vacante pentru fiecare în parte).

La polul opus, cea mai semnificativă scădere atât în ceea ce priveşte rata, cât şi numărul locurilor de muncă vacante s-a observat în alte activităţi de servicii (-1,74 puncte procentuale, respectiv -800 locuri vacante).

Rata şi numărul locurilor de muncă vacante pe grupe majore de ocupaţii În trimestrul II 2021, rata locurilor de muncă vacante a avut cele mai mari valori pentru ocupaţiile de specialişti în diverse domenii de activitate – grupa majoră 2 şi funcţionari administrativi – grupa majoră 4 (1,03% pentru fiecare în parte), respectiv tehnicieni şi alţi specialişti din domeniul tehnic – grupa majoră 3 (0,85%).

Cea mai mare cerere de forţă de muncă salariată exprimată de angajatori din punct de vedere al numărului locurilor de muncă vacante a fost pentru ocupaţiile de specialişti în diverse domenii de activitate – grupa majoră 2 (11.400 locuri vacante), lucrători în domeniul serviciilor – grupa majoră 5 (5,4 mii locuri vacante), respectiv pentru ocupaţii elementare – grupa majoră 9 (5,2 mii locuri vacante).

Cele mai mici valori ale celor doi indicatori s-au înregistrat în ocupaţiile de lucrători calificaţi în agricultură, silvicultură şi pescuit – grupa majoră 6 (0,43%, respectiv 0,1 mii locuri vacante), respectiv de membri ai corpului legislativ, ai executivului, înalţi conducători ai administraţiei publice, conducători şi funcţionari superiori – grupa majoră 1 (0,48%, respectiv 1.700 locuri vacante).

Comparativ cu trimestrul precedent, cele mai relevante creşteri atât în ceea ce priveşte rata, cât şi numărul locurilor de muncă vacante s-au observat în ocupaţiile de lucrători în domeniul serviciilor – grupa majoră 5 (+0,08 puncte
procentuale, respectiv +0,7 mii locuri vacante), şi de specialişti în diverse domenii de activitate – grupa majoră 2 (+0,07 puncte procentuale, respectiv +800 locuri vacante).

La polul opus, rata locurilor de muncă vacante a înregistrat cea mai importantă scădere pentru ocupaţiile de lucrători calificaţi în agricultură, silvicultură şi pescuit – grupa majoră 6 (-0,11 puncte procentuale), iar numărul locurilor de muncă vacante în ocupaţii elementare – grupa majoră 9 (-0,4 mii locuri vacante).

Faţă de acelaşi trimestru al anului anterior cele mai relevante creşteri atât în ceea ce priveşte rata, cât şi numărul locurilor de muncă vacante s-au regăsit în ocupaţiile de specialişti în diverse domenii de activitate – grupa majoră 2 (+0,25 puncte procentuale, respectiv +3.000 locuri vacante), urmate de cele de muncitori calificaţi şi asimilaţi – grupa majoră 7 (+0,18 puncte procentuale, respectiv +1,2 mii locuri vacante).

La polul opus, singura scădere atât în ceea ce priveşte rata, cât şi numărul locurilor de muncă vacante s-a observat în ocupaţiile de lucrători în domeniul serviciilor – grupa majoră 5 (-0,04 puncte procentuale, respectiv -200 locuri
vacante).

Sursa: www.news.ro

Comments

comments

Apelează