fbpx

Contact

Interdicția concedierii liderilor de sindicat

Parlamentul României a adoptat marți, 10 mai 2016, o propunere legislativă pentru modificarea și completarea Legii dialogului social nr. 62/2011.

Modificarea adusă Legii dialogului social este considerabilă și privește interdicția de concediere a persoanelor alese în organele de conducere ale sindicatelor pe toată durata mandatului acestora, precum și pe o perioada de 2 ani ulterioară încetării mandatului. Persoanele alese în organele de conducere ale sindicatelor nu vor putea fi concediate pentru motive care nu țin de persoana salariatului, pentru necorespundere profesională sau pentru motive ce țin de îndeplinirea mandatului pe care l-au primit de la salariații societății.

O alta modificare a Legii dialogului social vizează eliminarea reprezentanților aleși ai angajaților de la negocierea colectivă dacă în unitate există un sindicat afiliat la o federație sindicală reprezentativă. În acest caz, negocierea se va realiza de reprezentanții federației în baza mandatului acordat de sindicatul existent la nivel de unitate.

Propunerea de modificare a Legii dialogului social nu a fost încă publicată în Monitorul Oficial.

 

Comments

comments

Apelează