fbpx

Contact

Jandarmii vor avea atributii noi

Conform unui proiect de lege care modifica mai multe legi si ordonanante ale guvernului din domeniul afacerilor interne, jandarmeria va avea noi atributii.

Jandarmii vor aplica masuri de urgenta pentru faptele penale

Jandarmii vor avea urmatoarele atributii:

 • aplicarea unor masuri de prima urgenta pentru tragerea la raspundere a faptelor penale, in absenta politiei;
 • transmiterea actelor de constatare catre procurori;
 • aducerea la audieri a celor care comit infractiuni;
 • identificarea unor persoane care au incalcat ordinea publica (de ex. in mijloacele de transport in comun).

 Jandarmii ar trebui sa fie dotati cu mijloace tehnice specifice interventiilor care implica animale salbatice

Dupa mai multe cazuri in care au fost aduse prejudicii cetatenilor unor localitati datorita faptului ca jandarmii nu au putut interveni rapid, se doreste dotarea acestora cu mijloace tehnice specifice interventiilor cu animale.

Legea nr. 550/2004 se va modifica

La art. 19, alin. (1) se introduc urmatoarele prevederi:

 • executa, cu personalul propriu sau in cooperare cu institutiile prevazute la art. 3, activitati de prevenire a faptelor antisociale si de pregatire antiinfractionala a populatiei, in domeniul de competenta;
 • executa mandatele de aducere emise de organele judiciare, in conditiile prevazute de lege;
 • avizeaza si controleaza, in conditiile legii, infiintarea societatilor private de paza, supraveghere si garda de corp.”

La art. 27, alin. (2) se adauga:

 • sa legitimeze si sa stabileasca identitatea persoanelor care incalca dispozitiile legale sau despre care exista suspiciuni rezonabile ca pregatesc sau au comis o fapta ilegala, precum si celor care solicita intrarea intr-un perimetru legal restrictionat;
 • sa foloseasca gratuit, in timpul serviciului, pe baza legitimatiei, mijloacele de ransport in comun, de transport feroviare si navale, pentru executarea unor misiuni care nu pot fi indeplinite altfel.”

Se mai introduce si un nou articol, art. 29′:

„Art. 29′. In indeplinirea atributiilor de serviciu, personalul militar al Jandarmeriei Romane este autorizat sa detina si sa foloseasca arme cu tranchilizante, substante tranchilizante, arme cu glont de cauciuc, dispozitive cu ultrasunete sau substante iritante, precum si orice alte mijloace de protectie si de imobilizare pentru:

 • indepartarea sau imobilizarea animalelor care ameninta viata sau integritatea corporala a persoanelor sau bunurilor acestora;
 • imobilizarea animalelor a caror viata sau integritate corporala este pusa in pericol in urma unei interventii umane.”

Initiatorii proiectului declara ca cetatenii asteapta o interventie ferma a autoritatilor, pentru siguranta, asadar se impune modificarea legii si dotarea jandarmilor.

 

Sursa: legestart.ro

Comments

comments

Apelează