fbpx

Contact

Judecătorii, îngăduitori cu o societate comercială care nu avea forme legale pentru angajați

O firmă cu puncte de lucru în mall a intrat în vizorul ITM pentru muncă la negru.

Societatea a fost amendată cu 40.000 lei pentru folosirea a doi angajaţi fără contracte de muncă.

Judecătorii care au analizat dosarul au apreciat că inspectorii exageraseră. În faţa instanţei, reprezentanţii SC Ice Cream Prod au arătat că doi angajaţi părăsiseră inopinat locul de muncă, iar firma a fost obligată să angajeze de urgentă alţii întrucât, conform contractului de închiriere a spaţiului, nu este permisă întreruperea activităţii, sancţiunea fiind rezilierea contractului.

Pentru ca firma să nu-și piardă spaţiul din mall, angajaţii plecaţi au fost înlocuiţi imediat. Societatea nu apucase să le facă încă formele legale de angajare, când apăruseră inspectorii de muncă.

De partea cealaltă, reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă au invocat legea care sancţionează, fără excepţii, folosirea de lucrători fără contract de muncă. Amenda este de 20.000 de lei pentru fiecare angajat.

Magistraţii Judecătoriei au constatat că imediat după ce fusese amendată, societatea intrase în legalitate, întocmind contractele de muncă pentru cei doi angajaţi. Pe de altă parte, firma mai fusese sancţionată pentru încălcări ale legislaţiei muncii, dar fusese vorba de alte nereguli.

Până la urmă, judecătorii au decis să înlocuiască amenda de 40.000 lei cu un simplu avertisment.

‘Instanţa va atrage atenţia petentei cu privire la necesitatea respectării cu rigoare şi maximă diligentă pe viitor a tuturor obligaţiilor legale ce îi revin, în caz contrar; faţă de antecedenţa sa contravenţională, sancţiunile care i se vor aplica vor fi mult mai aspre şi nu va mai beneficia de clemenţă pentru înlăturarea sancţiunilor pecuniare’, au precizat aceştia.

Decizia Judecătoriei nu este definitivă, ea fiind atacată de ITM în faţa Tribunalului.

Sursa: Ziarul de Iași

Comments

comments

Apelează