fbpx

Contact

Legea pensiilor, modificată din nou. Cum se va dovedi vechimea în muncă

Legea pensiilor va fi modificată din nou, conform unui proiect de ordonanţă care schimbă modalitatea în care, în anumite situaţii, se poate dovedi vechimea în muncă.

Proiectul de Ordonanţă de Urgenţă a fost trimis luni spre dezbatere Consiliului Economic şi Social şi priveşte perioada anterioară datei de 1 aprilie 2001. Concret, proiectul propune ca, în cazul în care cartea de muncă a fost deteriorată sau pierdută sau angajatorul a fost lichidat/radiat ori nu mai există arhiva acestuia, persoanele care vor să se pensioneze şi nu pot dovedi vechimea în muncă, să ceară informaţii caselor de pensii.

„În situaţii excepţionale determinate de distrugerea, degradarea sau pierderea carnetelor de muncă, declarată în condiţiile legii, angajatorul/angajatorii nu mai există sau arhiva nu mai poate fi identificată, perioadele prevăzite la art.16 li. A) pot fi valorificate pe baza informaţiilor existente în arhiva electronică creată în temeiul Hotărârii Guvernului nr. 1.768/2005 privind preluarea din carnetele de muncă a datelor referitoare la perioadele de stagiu de cotizare realizat în sistemul public de pensii anterior datei de 1 aprilie 2001, cu modificările şi completările ulterioare, dacă informaţiile preluate din carnetul de muncă sunt identice cu cele scanate, din arhiva electronică”, se arată în proiectul de OUG.

Sursa: www.adevarul.ro

Comments

comments

Apelează