fbpx

Contact

Legea pentru modificarea si completarea legii 188/1999 privind statutul functionarilor publici, trimisa spre reexaminare

Iohannis a trimis spre reexaminare actul ce vizeaza modificari ale atributiilor Agentiei Nationale a Functionarilor Publici, precum si o serie de interventii privind regimul juridic al functiei publice.

Se face referire la art. I pct. 18 si pct. 22

Presedintele face referire la art. I pct. 18 si pct. 22 care abroga prevederile conform carora functionarului public trimis in judecata pentru savarsirea unor infractiuni precum cele de coruptie si de serviciu, ii este suspendat de drept raportul de serviciu.

Seful statului subliniaza ca suspendarea de drept si suspendarea facultativa a raporturilor de munca sau de serviciu in cazul trimiterii in judecata sunt destinate protectiei angajatorului si “se bucura, in prezent, de un cadru normativ si jurisprudential bine conturat si fundamentat”.

Masura este valabila si pentru alte categorii socio – profesionale

Mai mult, aceasta masura este prevazuta si pentru alte categorii socio-profesionale: judecatori constitutionali, magistrati sau practicieni in insolventa.

Excluderea ar genera efecte negative

Potrivit presedintelui, excluderea cu totul a functionarilor publici din sfera aplicarii masurii suspendarii raportului de serviciu in cazul trimiterii in judecata “genereaza multiple efecte negative” si “se creeaza, fara nicio justificare obiectiva, o situatie unica in ansamblul reglementarilor privind exercitarea functiei publice”.

“La toate acestea se adauga si asteptarile existente la nivelul societatii privind etica, deontologia functionarului public. Din toate aceste perspective, consideram ca interventia legislativa prevazuta la Art. I pct. 18 si pct. 22 din legea transmisa la promulgare nu se justifica”, precizeaza Klaus Iohannis.

De asemenea, mai este solicitata reanalizarea interventiilor legislative prin care sunt modificate unele prerogative ale Agentiei Nationale a Functionarilor Publici “ce au drept consecinta diminuarea influentei sale in procesul de recrutare a functionarilor publici si de management al functiei publice”.

 

Sursa: agerpres.ro

Comments

comments

Apelează