fbpx

Contact

Majorarea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată la 2.230 de lei, aprobată de Guvern

Guvernul a aprobat, în ședința de astăzi, Hotărârea pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, care prevede ca nivelul acestuia să fie majorat la 2.230 lei lunar, începând cu data de 1 ianuarie 2020, față de 2.080 lei în prezent, ceea ce reprezintă o creștere de 7,2 % față de luna decembrie 2019. Tariful orar pentru un program complet de lucru de 167,333 ore va crește anul viitor de la 12,43 lei la 13,327 lei.

Pentru stabilirea salariului minim s-a avut în vedere o formulă de calcul care ia în considerare rata inflației și creșterea reală a productivității muncii pe persoană.

”Este datoria noastră să sprijinim angajații cu venituri reduse, iar prin majorarea salariului minim facem acest lucru. În același timp, decizia asupra procentului cu care va crește salariul minim trebuie să fie cumpătată și realistă, astfel încât să asigurăm și menținerea echilibrului economic. Creșterea salariului minim brut are impact pozitiv asupra grupului țintă căruia i se adresează, însă este necesar ca orice modificare să țină cont de economia reală, mai ales după o perioadă de creșteri succesive accelerate. Majorarea aprobată astăzi de Guvern este una responsabilă, iar decizia a fost luată în urma consultării partenerilor sociali și pe baza unor calcule care au implicat toate cifrele și analizele pe care le-am putut accesa din sistemul public.”, a declarat ministrul Muncii și Protecției Sociale, doamna Violeta Alexandru.

Actul normativ prevede și faptul că, începând de anul viitor, pentru persoanele încadrate pe funcţii pentru care se prevede nivelul de studii superioare, cu vechime în muncă de cel puţin un an în domeniul studiilor superioare, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în care nu sunt incluse și sporurile şi alte adaosuri, se menține la 2.350 lei lunar.

Nivelul salariului de bază minim brut a fost stabilit în urma dezbaterilor cu partenerii sociali, fiind organizate două ședințe ale Consiliului Național Tripartit, în 26.11.2019 și în 03.12.2019, și dezbătut în Comisia de Dialog Social de la nivelul Ministerului Muncii și Protecției Sociale, în 09.12.2019.

Sursa: Ministerul Muncii și Protecției Sociale

Comments

comments

Apelează