fbpx

Contact

Majorari pentru salariatii la acelasi nivel

Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a pronuntat o hotarare referitoare la salariul maxim.

Cei care se incadreaza in categoria “salariat la acelasi nivel” benefiziaza de noile dispozitii

Potrivit  ICCJ, categoria “salariat la acelasi nivel” include personalul din cadrul aparatului de lucru al Parlamentului, angajatii din cadrul Consiliului Concurentei, al Curtii de Conturi, si personalul autoritatilor si institutiilor publice.

Conform art. 2. Alin. 1 lit.a) din Legea nr. 284/2010, “Dispozitiile acestei legi se aplica personalului din autoritati si institutii publice, respectiv Parlamentul, Administratia Prezidentiala, autoritatea judecatoreasca, Guvernul, ministerele, celelalte organe de specialitate ale administratiei publice centrale, autoritati ale administratiei publice locale, alte autoritati publice, autoritati administrative autonome, cat si institutiile din subordinea acestora, finantate integral din bugetul de stat, bugetele locale, bugetul asigurarilor sociale de stat, bugetele fondurilor speciale.”

Datorita legii 71/2015 personalul care apartine institutiilor si autoritatilor publice poate beneficia de plafonul maxim de salarizare

Legea 71/2015 permite ca personalul angajat in institutiile si autoritatile publice cu salarii si pachete de sporuri inferioare plafonului maxim stabilit in institutie, pentru fiecare functie sau grad, sa beneficieze de salariul maxim daca activitatea e desfasurata in conditii identice.

Dispozitiile trebuiau puse in aplicare din 2015

Conform ICCJ, ca urmare a adoptarii O.U.G. 20/2016, dispozitiile trebuiau puse in aplicare din 2015, angajatii avand dreptul sa beneficieze de majorari inca din luna aprilie a anului trecut.

Hotararea, obligatorie doar pentru instante, nu si pentru institutii sau autoritati

“Dezlegarea data chestiunilor de drept este obligatorie pentru instanta care a solicitat dezlegarea de la data pronuntarii deciziei, iar pentru celelalte instante, de la data publicarii deciziei in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.”, conform Codului de procedura civila, art. 53.

Pentru a beneficia de majorari, personalul trebuie sa dea in judecata angajatorul

Angajatii care doresc sa beneficieze de aceasta majorare, trebuie sa dea in judecata institutia pentru care lucreaza, in vederea obtinerii unei hotarari judecatoresti.

 

Sursa: csj.ro

Comments

comments

Apelează