fbpx

Contact

Majorarile salariale din institutiile culturale

Majorarea salariilor cu 50% conform OUG nr. 2/2017 a creat probleme in institutiile de cultura din tara.

Se doreste modificarea ordonantei guvernului

Mai multi parlamentari au cerut modificarea ordonantei guvernului, deoarece actorii vor avea salarii duble fata de seful unui serviciu din institutiile culturale.

Mai mult, orice inspector de specialitate cu studii superioare va castiga mai putin ca un muncitor cu studii minime sau medii, cum acestia au fost incadrati in categoriile angajatilor care vor beneficia de cresterea cu 50% a salariilor, iar angajatii din aceleasi institutii, din categoria tehnico-administrativa, nu se regasesc pe nicio lista sau anexa a functiilor care beneficiaza de cresteri salariale. Este vorba despre  casierii, contabilii, referentii, inspectorii, pompierii si alti angajati din orice teatru sau institutie de producere a unor spectacole sau evenimente de acest gen.

Legea nr. 284/2010 nu cuprinde toate categoriile

Legea nr. 284/2010 cuprinde doar personalul artistic si cel care ocupa functiile de executie tehnice, personalul tehnic auxiliar, cum sunt recuziterii, muncitorii, plasatoarele, mai sustin initiatorii proiectului legislativ in expunerea de motive:

“Subliniem faptul ca toate persoanele incadrate pe functii administrative si financiar-contabile (sef serviciu, economist, contabil, referent, inspector, casier, inginer, pompier, etc.), impreuna cu personalul artistic si cel tehnic auxiliar formeaza o echipa care lucreaza impreuna pentru aceeasi institutie, in realizarea aceluiasi scop si atingerea acelorasi obiective, respectiv ca actul artistic si productia artistica sa ajunga in cele mai bune conditii la beneficiari, spectatorii.”

Diferentierea a creat deja tensiuni

Initiatorii proiectului de modificare sustin ca diferentierea a creat deja tensiuni si va ajunge sa incalce orice lege care se refera la armonizarea sistemului de salarizare a personalului din sectorul bugetar. 

OUG nr. 2/2017 privind unele masuri fiscal-bugetare. Art. 1, alin. (4) se modifica:

(4) Prin derogare de la prevederile art. 1, alin. (1) din OUG nr. 99/2016, incepand cu data de 1 februarie 2017, pentru intreg personalul din cadrul institutiilor publice de spectacole sau concerte, indiferent de subordonarea acestora, cuantumul brut al salariilor de baza se majoreaza cu 50% fata de nivelul acordat pentru luna ianuarie 2017.”

Efortul bugetar nu ar fi prea mare

Parlamentarii cred ca efortul bugetar nu ar fi prea mare, deoarece procentul celor din categoria tehnic-administrativa in cadrul unei asemenea institutii nu depaseste 15%. Proiectul legislativ va fi dezbatut mai intai la Senat, care este prima camera sesizata.

 

Sursa: legestart.ro

Comments

comments

Apelează