fbpx

Contact

Managerii din România estimează o scădere a activităţii în construcţii şi o creştere a preţurilor în comerţul cu amănuntul

Managerii din România preconizează, pentru următoarele trei luni, o scădere a activităţii în construcţii, o creştere a preţurilor în comerţul cu amănuntul, dar şi o relativă stabilitate a numărului de salariaţi în industria prelucrătoare şi servicii, arată datele transmise joi de Institutul Naţional de Statistică (INS) în cadrul anchetei de conjunctură din luna noiembrie. Soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care nu trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS. Soldul conjunctural procentual este obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă.

În industria prelucrătoare, în cadrul anchetei de conjunctură din luna noiembrie, managerii preconizează, pentru următoarele trei luni, o relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural -1%).

Pentru activitatea de fabricare a altor mijloace de transport se estimează creştere (sold conjunctural +25%). Referitor la numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de -3% pe total industrie prelucrătoare.

Pentru preţurile produselor industriale se prognozează creştere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +6%).

În activitatea de construcţii, va fi înregistrată, în următoarele trei luni, o scădere a volumului producţiei (sold conjunctural -24%).

Managerii estimează scădere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural -11%). În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează creştere moderată a acestora (sold conjunctural +7%).

În sectorul comerţ cu amănuntul, managerii au estimat, pentru următoarele trei luni, tendinţă de relativă stabilitate a activităţii economice (sold conjunctural 0%).

Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra relativă stabilitate (sold conjunctural -1%). Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni creştere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +15%).

Pentru următoarea perioadă, managerii societăţilor comerciale estimează creştere a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +18%).

Totodată, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte creştere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +7%).

În sectorul de servicii se estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +1%). Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de relativă stabilitate (sold conjunctural +5%).

Sursa: www.news.ro

Comments

comments

Apelează