fbpx

Contact

Managerii estimează o scădere accentuată a activității și a numărului de salariați în toate sectoarele economiei

Managerii estimează o scădere accentuată a activității și a numărului de salariați în toate sectoarele economiei în următorele trei luni, precum și o creștere a prețurilor în comerțul cu amănuntul, potrivit datelor publicate marți de Institutul Național de Statitică (INS).

“Scădere accentuată a activității în toate sectoarele economiei. Scăderea numărului de salariați în toate sectoarele economiei. Creșterea prețurilor în comerțul cu amănuntul”, arată estimările managerilor. În cadrul anchetei de conjunctură din luna aprilie 2020, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni scădere accentuată a volumului producției (sold conjunctural -70%).

“Dintre activitățile care vor înregistra cele mai însemnate scăderi menționăm fabricarea produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului (sold conjunctural -97%) și fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor și semiremorcilor (sold conjunctural -91%). Activitatea de fabricarea produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice va înregistra relativă stabilitate (sold conjunctural -4%)”, arată datele INS.

Referitor la numărul de salariați se estimează scădere, soldul conjunctural fiind de -40% pe total industrie prelucrătoare. Pentru prețurile produselor industriale se prognozează relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural 0%). De asemenea, potrivit estimărilor din luna aprilie 2020, în activitatea de construcții se va înregistra pentru următoarele trei luni scădere accentuată a volumului producției (sold conjunctural -57%).

Managerii estimează scădere a numărului de salariați (sold conjunctural -40%). În ceea ce privește prețurile lucrărilor de construcții se preconizează scădere moderată a acestora (sold conjunctural -10%). În sectorul comerț cu amănuntul, managerii au estimat pentru următoarele trei luni tendință de scădere accentuată a activității economice (sold conjunctural -58%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unitățile comerciale va înregistra scădere (sold conjunctural -35%).

Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni scădere a numărului de salariați (sold conjunctural -25%).

Pentru următoarea perioadă, managerii societăților comerciale estimează creșterea prețurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +16%). Conform estimărilor din luna aprilie 2020, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaște scădere accentuată în următoarele trei luni (sold conjunctural -62%). Cele mai mari scăderi se vor înregistra în activitățile de creație și interpretare artistică (sold conjunctural –100%), urmate de activitățile hotelurilor și a altor facilități de cazare (sold conjunctural –99%), de activitățile agențiilor turistice și ale turoperatorilor (sold conjunctural –97%) și de activitățile sportive, recreative și distractive (sold conjunctural –96%). În sectorul de servicii se estimează scădere a numărului de salariați (sold conjunctural -37%).

Conform opiniei managerilor, prețurile de vânzare sau de facturare ale prestațiilor vor avea tendință de scădere moderată (sold conjunctural -14%). “Institutul Național de Statistică înțelege greutățile cu care se confruntă respondenții noștri în această perioadă și suntem constienți că este posibil ca răspunsurile la cercetările statistice să nu fie în prezent o prioritate. Cu toate acestea, prin colectarea informațiilor statistice, vom putea monitoriza și informa toți utilizatorii noștri cu privire la efectele Covid-19 asupra economiei și societății noastre. Apreciem sprijinul continuu al respondenților noștri la cercetarile statistice derulate de Institutul Național de Statistica și le mulțumim pentru furnizarea informațiilor la termen în condițiile dificile cu care se confruntă toți furnizorii de date statistice”, arată INS.

Reprezentanții INS spun că soldul conjunctural indică percepția managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care nu trebuie confundată cu ritmul creșterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS. Soldul conjunctural procentual este obținut ca diferență între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului și procentajul celor care au indicat varianta negativă.

Sursa: www.news.ro

Comments

comments

Apelează