fbpx

Contact

Medici rezideți, chemați în instanță de spitale dacă după examenul de rezidențiat nu au mai continuat raporturile de muncă în aceleași instituții medicale

Tot mai mulți medici rezidenți au început să fie chemați în fața instanțelor de judecată de către spitalele cu care aveau încheiate contracte individuale de muncă pe perioada rezidențiatului, cerându-li-se să achite contravaloarea veniturile încasate pe întreaga perioadă a acestuia în situația în care, după promovarea examenului de rezidențiat, nu mai doreau continuarea raporturilor de muncă cu spitalul.
Genul acesta de procese nu este nou. Un număr important de acțiuni similare a fost înregistrat și în urmă cu 6 – 7 ani, însă demersurile managerilor de spitale împotriva medicilor rezidenți nu au avut succes. Precizăm că rata de câștig pentru medicii reprezentați de avocații Vasiliu Miclea SCA a fost de 100%.
Ulterior, chiar Înalta Curte de Casație și Justiție s-a pronunțat în anul 2015, într-un Recurs în interesul legii, statuând că sintagma cheltuieli de personal nu include salariile primite de medicul rezident pentru munca desfășurată în perioada rezidențiatului, iar drepturile salariale încasate nu pot fi restituite cu titlu de cheltuieli ocazionate de pregătirea profesională, în situația în care medicul rezident nu își respectă obligația asumată de a continua raporturile de muncă pentru o anumită perioadă cu spitalul în care a desfășurat programul de rezidențiat, chiar dacă o atare clauză ar fi prevăzută în actul adițional la contractul individual de muncă.
Cu toate acestea, în ciuda practicii judecătorești și a Deciziei Înaltei Curți de Casație și Justiție, spitalele au reînceput să solicite pe cale judecătorească returnarea salariilor primite de medicul rezident pe perioada efectuării rezidențiatului.
Nu în ultimul rând, reamintim faptul că niciun salariat nu poate fi obligat să își desfășoare activitatea într-un loc de muncă sau la un angajator anume și, totodată, dreptul de a beneficia de salariu pentru munca prestată nu poate fi limitat.

Comments

comments

Apelează