fbpx

Contact

Ministerul Muncii a pregătit un nou model de contract pentru asigurarea în sistemul public de pensii

Ministerul Muncii a supus dezbaterii publice modelul unui nou contract pentru asigurarea în sistemul public de pensii, prin care se introduce obligativitatea caselor de pensii de a acorda ajutorul de deces, în condiţiile în care angajatorii au fost exoneraţi recent de această responsabilitate.

“Modelul contractului de asigurare socială, aprobat prin prezentul ordin (proiectul de ordin pus în dezbatere publică vineri 12 decembrie – n.red.), se utilizează pentru asigurarea voluntară în sistemul public de pensii începând cu data de 1 ianuarie 2018”, scrie în proiectul de ordin.

În noul model de contract, plata contribuţiei la pensii de face în numerar la casieria Casei de pensii, lunar, până la data de 25 a lunii următoare celei pentru care se datorează plata. Plata se poate face şi anticipat, pentru maximum 12 luni.

În cazul neplăţii contribuţiei de asigurări sociale la termenul prevăzut în contract, Casa calculează dobânzi şi penalităţi de întârziere, în conformitate cu prevederile legale în vigoare. Dacă trec şase luni şi contribuţia tot nu s-a plătit, casa de pensii va rezilia contractul, dar tot va cere respectivele dobânzi şi penalităţi. Iar contribuţiile plătite, potrivit clauzelor contractuale, nu se vor da înapoi.

“În situaţia rezilierii contractului, contribuţia de asigurări sociale achitată nu se restituie; stagiul de cotizare realizat până la data rezilierii contractului se valorifică la stabilirea dreptului la pensie pentru limită de vârstă”, se arată în proiectul de ordin de pe site-ul ministerului.

Sursa: Adevarul

Comments

comments

Apelează