fbpx

Contact

Ministrul Gabriel Petrea: Am ajuns către forma finală a legii dialogului social

Ministrul Consultării Publice şi Dialogului Social, Gabriel Petrea, a declarat sâmbătă la Satu Mare că are o formă aproape finală a noii legi a dialogului social, urmând să fie trimisă în Parlament şi să intre în vigoare de anul viitor. “Noi negociem încă de la începutul anului aceste modificări pentru că ne-am dorit să existe un consens între partea sindicală şi partea patronală. Având în vedere că nu am primit un punct de vedere comun din partea acestora, noi am devenit arbitru şi, în ultima perioadă, am ajuns către forma finală a legii. Luni mai avem o întâlnire cu confederaţiile sindicale şi patronale la nivel naţional şi în funcţie de feed-back-ul pe care o să îl primim din teritoriu sper ca în cel mai scurt timp să avem o formă finală pe care să o trimitem în Parlament. În Parlament, într-un mod democratic, va exista o dezbatere publică, eu vreau ca această lege să fie cunoscută de toată lumea şi, în funcţie de cât durează în Parlament, va putea intra în vigoare în anul următor”, a precizat Petrea.

Ministrul a efectuat vizite în mai multe judeţe ca să discute cu sindicaliştii şi patronatele pentru a aduce modificări la noua lege a dialogului social. Proiectul noii legi prevede stipularea în contractele colective de muncă la nivel de sector a tuturor problemelor. “Principala problemă care există în momentul de faţă este că sectoarele de activitate, aşa cum sunt ele definite, practic fac imposibilă negocierea colectivă. Sunt atât de complexe încât pentru a-şi lua reprezentativitate ai nevoie de un număr atât de mare de angajaţi din acel sector de activitate, astfel încât nu poţi ajunge niciodată la acest nivel de reprezentativitate. Fie patronatele, fie sindicatele. În momentul de faţă noi mărim numărul de sectoare la 66 şi definim sectorul de activitate după specificul muncii angajaţilor. Practic, dacă vrei să închei un contract colectiv de muncă la nivel de sector, trebuie să defineşti problemele din acel sector, astfel încât să poţi să-l rezolvi, fie că vorbim de condiţii de muncă, fie că vorbim de migraţia personalului şi de necesitatea personalului calificat, fie că vorbim de concedii, de ore libere, de ore suplimentare. Toate aceste lucruri trebuie negociate în contractul colectiv de muncă la nivel de sector, astfel încât cei care lucrează acolo să aibă asigurată o bunăstare prin salarizare şi condiţiile de muncă”, a explicat acesta.

De asemenea, ministrul doreşte ca în noua lege să se prevadă ca reprezentanţii angajaţilor dintr-o unitate să fie aleşi democratic.

Sursa: Capital

Comments

comments

Apelează