fbpx

Contact

Munca la domiciliu câştigă teren. Cele mai populare joburi de acasă în 2020

Tot mai mulţi oameni aleg să lucreze de acasă. Sunt cei care preferă să nu piardă multe ore în trafic pentru a ajunge la un birou. Sunt cei care îşi doresc să aibă propria afacere. Sunt părinţi care îşi doresc să stea mai mult timp cu copiii lor şi să aibă în acelaşi timp o sursă de venit stabilă. Pe scurt, cei care doresc să preia controlul asupra propriei vieţi şi cariere. Evoluţia internetului şi a sistemelor de telefonie mobilă a dus la o schimbare a modului în care oamenii comunică unii cu alţii, astfel încât unele joburi pot fi făcute de oriunde în lume.

Multe persoane cred că munca de acasă implică obligatoriu faptul de a pune pe picioare propria afacere. Însă există din ce în ce mai multe companii din diverse domenii ce oferă angajaţilor posibilitatea de a lucra de acasă. În România, acest tip de activitate este numit oficial telemuncă şi a fost reglementat în aprilie 2018 (Legea nr. 81/ 2018). Este descris drept o formă de organizare a muncii prin care angajatul îşi îndeplineşte, regulat şi voluntar, atribuţiile în alt loc decât sediul firmei, cel puţin o dată pe lună, cu ajutorul conexiunii la internet şi al unor sisteme de telecomunicaţii. Contractele se încheie în condiţiile prevăzute de Codul Muncii în vigoare, iar aceşti angajaţi se bucură de aceleaşi drepturi şi beneficii ca cei care lucrează la sediul angajatorului.

Ce beneficii au persoanele care aleg joburi de acasa? Într-un oraş mare şi aglomerat, pot economisi timpul pe care l-ar pierde în trafic, dar şi sumele pe care le alocă pe combustibil. Dacă au devenit recent părinţi, pot sta mai mult timp cu copilul. Deşi concediul de creştere a copilului este unul plătit, sumele încasate lunar sunt mai mici decât un salariu normal. Nu în ultimul rând, se reduce nivelul de stres provocat de unii colegi ori şefi.

Telemunca are şi dezavantaje şi poate cel mai important este acela că necesită un nivel mai mare de autodisciplină. Multe persoane au nevoie să fie motivate, să simtă o anumită presiune pentru a-şi îndeplini sarcinile. Munca de acasă poate duce şi la singurătate şi izolare. Unul dintre beneficiile mersului la birou este acela că interacţionezi cu colegii şi eventualii clienţi. Singurătatea, pe de altă parte, poate afecta negativ starea de spirit, iar unele persoane pot deveni deprimate şi lipsite de motivaţie.

Care sunt cele mai populare joburi de acasă în prezent?

Redactor
Dacă eşti talentat şi pasionat de redactarea de texte, vei găsi foarte multe propuneri de joburi pe site-urile cu anunţuri pentru angajare. Poţi, de asemenea, să îţi oferi serviciile pe platforme specializate de tip piaţă. Poţi scrie articole de presă, indiferent că este online, TV sau scrisă, conţinut pentru bloguri ori review-uri pentru diferite produse.

Profesor de limbi străine/ traducător
Dacă ai o diplomă în domeniu, poţi preda limbi străine de acasă. Există platforme care oferă cursuri de limbi străine online şi caută profesori pentru predare propriu-zisă sau pentru verificarea testelor şi feedback.

În ceea ce privește traducerile, acest tip de activitate nu necesită decât fluență în cel puțin două limbi, cea din care se traduce și cea în care se traduce, și eventual un atestat.

Programator

Poţi desfăşura acest tip de activitate de oriunde, cu condiţia să ai o conexiune la internet şi un computer. Multe firme din domeniu preferă să îşi lase angajaţii să lucreze de acasă, pentru că este mult mai linişte şi nu există multe surse de distragere a atenţiei.

Asistent virtual
Foarte multe afaceri se desfășoară în mediul online, motiv pentru care asistenții virtuali, care să se ocupe de organizarea și efectuarea unor sarcini administrative, tehnice ori creative, sunt foarte căutați. Un asistent virtual se ocupă de corespondența de afaceri, de crearea și distribuirea unor documente, de crearea de conținut etc. Salariul depinde de numărul de ore lucrate și de nivelul de pregătire cerut pentru îndeplinirea sarcinilor cotidiene.

Operator introducere de date
Această slujbă implică introducerea de date pe diverse platforme. Fiind o muncă ce nu este asociată cu responsabilităţi ridicate, ea poate fi efectuată cu succes de acasă. Nu este însă foarte bine plătită, fiind mai potrivită pentru persoane fără studii superioare sau studenţi.

Agent voiaj
Multe agenții de voiaj permit angajaţilor lor să lucreze de acasă. În trecut, pentru a rezerva o vacanță, trebuia să mergi la un birou de voiaj pentru a studia ofertele. Însă internetul a modificat posibilitățile de lucru pentru agenţiile de voiaj, iar în prezent comunicarea se poate face rapid, online.

Contabil
Dacă ești calificat în domeniu, poți nu numai să lucrezi pentru o companie, ci chiar să îți deschizi propria firmă de contabilitate. Este o meserie care se va căuta mereu, iar comunicarea cu clienții poate fi făcută la sediul firmei sau online. Iar dacă reușești să îți creezi o rețea de clienți fideli, veniturile tale vor fi asigurate pe termen lung.

Manager de social media
Aproape toate companiile mari se promovează și cu ajutorul rețelelor de socializare online, pentru că vor ca mesajele lor să ajungă rapid la clienți, fără să mai plătească pentru publicitate. Aici intervine un manager de social media care are ca scop principal creșterea audienței la care trebuie să ajungă acele mesaje.

Posibilităţile de a lucra de acasă au devenit tot mai numeroase şi, indiferent de domeniul ales, cel mai important factor pe care trebuie să îl iei în considerare este dacă acest tip de activitate ţi se potriveşte cu adevărat.

Sursa: www.revistacariere.ro

Comments

comments

Apelează