fbpx

Contact

Nationalizarea fondurilor de pensii private

NN, cel mai mare administrator de fonduri private de pensii din Romania, avand  active de circa 2 miliarde de euro si-a avertizat clientii privind intentiile statului roman.

Fondul privat de pensii ar fi o solutie pentru incapacitatea statului de a sustine pe termen lung pensiile, insa tot apar probleme

Unul dintre motivele introducerii fondului privat de pensii este incapacitatea statului de a sustine pe termen lung pensiile.

Insa chiar si NN a avut probleme, fiind salvat de olandezi in 2008 cu 20 de miliarde de euro.

Contributia la Pilonul II este de 5%

Contributia la Pilonul II este de 5% din salariul brut, pana acum fiind 6.8 milioane de participanti.

Din 2007 s-au strans active in valoare de 7 miliarde de euro, insemnand in medie, 1.000 de euro pentru fiecare participant.

Legea de plata a pensiilor inca nu exista

Nu exista inca o lege de plata a pensiilor private dar primii bani vor fi platiti in anul 2025.

In Ungaria si Polonia s-a renuntat la pensiile private

Ungaria si Polonia au renuntat la fondurile de pensii private deoarece s-a considerat ca statul nu facea decat sa emita titluri de stat pe care acestea le cumparau si astfel crestea datoria publica.

Statul ar putea trece la nationalizarea fondului de pensii

NN si-a anuntat clientii intr-un newsletter ca statul ar putea trece la nationalizarea fondului de pensii private:

“In ultimele saptamani, au existat discutii in spatiul public, cu privire la o eventuala decizie de nationalizare a fondurilor de pensii private. Drepturile tale de participant la Pilonul II pot fi influentate de decizii politice precum inghetarea valorii procentului din venitul brut aferent contributiei la fondul de pensii, blocarea partiala sau integrala a virarii acestei contributii sau nationalizarea sumelor acumulate pana acum in conturile viitorilor pensionari. De aceea, este important sa urmaresti permanent ce se intampla cu pensia ta si sa te implici activ in demersurile de economisire suplimentara pentru un trai decent la batranete”, sfatuiesc reprezentantii NN.

Reprezentantii companiei declara ca se vor face toate demersurile posibile pentru a apara dreptul la proprietate asupra acestor sume.

 

 

Sursa: zf.ro

Comments

comments

Apelează