fbpx

Contact

Noi discuții privind majorarea salariului minim

Consultările privind majorarea salariul minim pe economie urmează să fie reluate în această săptămână. Noul premier și miniștrii de resort vor sta din nou față în față cu sindicatele și patronatele pentru a stabili formula în baza căreia salariul minim va fi majorat. Indiferent de scenariu, de la 1 ianuarie 2020, salariul minim ar urma să crească cu 7,2%. În în 2020 vom avea trei salarii minime: valoarea de bază a acestui salariu, valoarea aplicabilă pentru cei cu studii superioare și cea aplicabilă în domeniul construcțiilor.

Potrivit analizelor care se fac în Guvern salariul minim pentru cei care au studii superioare, dar și pentru angajații din construcți rămân neschimbate. În schimb ar urma să crească salariul minim pe economie la 2.230 de lei de la 1 ianuarie 2020, față de 2.080 de lei, cât este acum.

Guvernul, sindicatele și patronatele vor relua consultările săpămân aceasta pentru a stabili formula pentru calcularea majorării salariului minim.

Guvernul a avansat trei formule de calcul.Primul scenariu ia în calcul majorarea salariului minim brut cu rata anuală a inflației în luna octombrie și cu reală a productivității muncii .

În a doua variantă de creștere, ar urma să țină cont și de dinamica creșeterii economice. Iar în ceea ce privește a treia variantă salariul minim ar putea suferi modificări în funcție de rata șomajului.

În toate cele 3 situații, creșterea salariului minim ar fi de 7,2%.

Sursa: www.realitatea.net

Comments

comments

Apelează