fbpx

Contact

Noi masuri pentru incurajarea fortei de munca

Guvernul a adoptat noi masuri de stimulare a fortei de munca. Sunt vizate persoanele fara un loc de munca, angajatorii si romanii din diaspora.

Masurile au fost regandite pentru mai multe categorii de beneficiari, urmarindu-se un impact real. Au fost aduse modificari si legislatiei din prezent, pentru a pune in practica Pachetul Anti-saracie lansat de Dacian Ciolos in februarie.

“Astfel, prin modificarile legislative, este inclusa in randul beneficiarilor de masuri active de ocupare categoria tinerilor care nu au loc de munca si nici nu urmeaza vreo forma de invatamant sau de formare profesionala (Not in Employment, Education or Training – NEET). Aceasta categorie, una dintre cele mai vulnerabile de pe piata muncii, nu a fost tintita pana acum prin programele nationale.

O alta categorie nou inclusa in pachet pentru a beneficia de masuri active de ocupare este cea a somerilor de lunga durata, de asemenea un grup vulnerabil putin sprijinit pana in prezent.”, informeaza Ministerul Muncii in comunicatul de presa.

Printre schimbari, se gasesc primele de instalare sau decontarea navetei  pentru a incuraja mobilitatea lucratorilor. Daca un somer vrea sa isi schimbe domiciliul la o distanta mai mare de 50 de km pentru a se angaja, va beneficia de o prima de instalare de 12.500 de lei.

Aceste masuri vor fi finantate din fonduri externe nerambursabile si din fondurile publice nationale din bugetul asigurarilor pentru somaj.

De asemenea, Ordonanta de Urgenta care completeaza si modifica legea nr. 76/2002  referitoare la asigurarile pentru somaj si stimularea fortei de munca, majoreaza si subventiile acordate angajatorilor.

 

Sursa: mmuncii.ro

 

Comments

comments

Apelează