fbpx

Contact

Noile contracte part-time vor afecta 1 milion de locuri de muncă

Noile prevederi privind contractele part-time vor afecta, în România, peste un milion de locuri de muncă, iar cheltuielile rezultate nu vor putea fi suportate de către microîntreprinderi, a declarat, joi, Ovidiu Nicolescu, preşedintele de onoare al Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), la finalul reuniunii Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social, desfăşurat la Palatul Victoria.

“Prima problemă pe care am ridicat-o a fost aceea că, având în vedere că programul de guvernare este foarte ambiţios, cu foarte multe măsuri de mare impact economic social, fiecare iniţiativă legislativă, instituţională, economică, să fie precedată, aşa cum spune legea, de elaborarea notei de impact şi testului IMM-urilor.

Aceasta ne protejează să facem greşeli economice şi sociale şi asigură o amplificare a efectelor economice şi pozitive şi, în mod special, am cerut să se facă nişte mecanisme pe problemele care sunt la perioada actuală.

Spre exemplu, problema salariului minim, pentru că nimeni nu a prezentat o analiză substanţială, să ne dăm seama dacă poate suporta bugetul şi în consecinţă, problema Legii 62 sindicale, colaborare patronat – sindicat, pentru că şi aici sunt foarte multe probleme legate de influenţa asupra resurselor umane şi sigur am cerut că şi pe partea fondurilor europene, unde suntem în urmă, să se dea o mână de ajutor actualei ministre, care este foarte bună.

Inclusiv contractele part-time, pentru că vor fi afectate, potrivit analizelor, peste un milion de locuri de muncă, or dacă la un un milion de locuri de muncă se amplifică cheltuieli foarte mari, mai ales că majoritatea acestora sunt la microîntreprindere, există riscul ca o parte din acestea să nu poată să le suporte, iar atunci să intre în faliment sau să nu aibă angajări deloc”, a spus Nicolescu.

Reprezentantul patronatelor a precizat că, pe subiectul contractelor part-time, premierul Mihai Tudose a afirmat că trebuie luată o măsură de combatere a muncii la negru, iar la discuţii nu a existat nicio propunere în acest sens. “A rămas să se studieze, iar noi sperăm să fim consultaţi”, a susţinut Ovidiu Nicolescu.

Guvernul a aprobat, recent, o Ordonanţă privind unele măsuri pentru asigurarea plăţii de către angajator a contribuţiei pentru pensii şi sănătate la nivelul salariului minim brut pe ţară garantat în plată, pentru toţi salariaţii, inclusiv pentru persoanele care au încheiate contracte de muncă cu timp parţial şi pentru cei cu plata în acord.

Sursa: Capital

Comments

comments

Apelează