fbpx

Contact

Noile reguli privind salariile minime în UE, undă verde în Consiliu pentru negocierile cu Parlamentul European

Directiva UE privind salariile minime, încă un pas spre finalizare: pot începe negocierile cu Parlamentul European, odată ce Consiliul a convenit asupra poziției sale, potrivit unui comunicat al instituției.

Pentru a îmbunătăți condițiile de muncă și de trai, prezentul proiect de act legislativ stabilește un cadru pentru promovarea unor niveluri adecvate ale salariilor minime legale, pentru promovarea negocierilor colective pentru stabilirea salariilor și pentru îmbunătățirea accesului efectiv la protecția salariului minim pentru lucrătorii care au dreptul la un salariu minim, arată comunicatul Consiliului UE.

„În UE, există diferențe mari între statele membre în ceea ce privește măsura în care lucrătorii sunt acoperiți de convențiile colective și nivelul salariilor minime. Acesta este, de asemenea, efectul modelelor foarte diferite ale piețelor forței de muncă din statele membre. Deși respectă aceste diferențe, proiectul de act legislativ stabilește un cadru procedural pentru promovarea unei protecții mai bune și mai eficace a salariului minim în toate statele membre”, spune același comunicat.

Pentru pașii următori, se arată că: „Abordarea generală la care s-a ajuns astăzi oferă președinției Consiliului un mandat de negociere cu Parlamentul European. Atât Consiliul, cât și Parlamentul European vor trebui să convină asupra unui text final”.

Între prevederile incluse în propunerea de Directivă se găsesc criterii comune pentru stabilirea salariilor minime, precum un nivel care să nu fie mai mic de 50% din salariul mediu brut și 60% din salariul median brut. În cazul României, propunerea ar însemna o creștere semnificativă a salariului mediu față de nivelul actual. Astfel, salariul mediu brut a fost în iulie 2021 de 5.780 de lei, ceea ce ar însemna ca valoarea salariului minim brut să fie de 2890 de lei. Or, salariul minim brut în România este de 2300 de lei. Parlamentul European a votat pe textul care va intra în negociere în sesiunea plenară din noiembrie.

„Aproape toate statele Membre cu salariu minim stabilit se situează sub media acestor indicatori și toate statele membre trebuie să ia măsurile necesare pentru a interzice practicarea unor niveluri mici de salarizare”, spune un amendament adoptat în PE.

Europarlamentarii români Corina Crețu și Eugen Tomac au declarat pentru G4Media că majoritatea susțin această directivă, fiind nevoie de creșterea salariului minim în România. Eugen Tomac a explicat că această creștere ar putea fi susținută prin reducerea impozitării muncii și taxarea adecvată a proprietăților.

Sursa: www.g4media.ro

Comments

comments

Apelează