fbpx

Contact

”Nomazii digitali” vor beneficia de facilități fiscale pentru o perioadă limitată. Reglementări pregătite

”Nomazii digitali”, respectiv străinii care lucrează din România pentru o companie din afara țării, vor putea beneficia de scutire de la plata impozitului și contribuțiilor sociale doar 6 luni, respectiv 183 de zile pe an, prevede un proiect legislativ. În cazul în care locuiesc și muncesc mai mult în România pe parcursul unui an, nomazii digitali vor avea statut de rezident fiscal, iar veniturile acestora vor fi impozitate conform Codului fiscal.

”Nomad digital” este definit drept ”străinul care este angajat cu un contract de muncă la o companie înregistrată în afara României și care prestează servicii prin utilizarea tehnologiei informației și comunicațiilor sau care deține o companie înregistrată în afara României, în cadrul căreia prestează servicii prin utilizarea tehnologiei informației și comunicațiilor și poate desfășura activitatea de angajat sau activitatea din cadrul companiei, de la distanță, prin folosirea tehnologiei informației și comunicațiilor”.

Printr-un proiect de lege adoptat de Parlament la finele anului trecut, nomazii digitali au fost incluși în categoria străinilor care pot beneficia de viză de lungă ședere. În permisul de ședere temporară acordat acestor persoane se înscrie mențiunea nomad digital. Autorii legii respective au calculat că dacă România ar atrage 2.000 de nomazi digitali anual, care ar cheltui în medie 2.000 de euro pe lună, la finalul unui an de vor fi aduși aproximativ 50 de milioane de euro în economia națională.

Acum, inițiatorul legii, deputatul USR Diana Buzoianu, alături de alți parlamentari din USR, PNL și chiar PSD, vor să reglementeze regimul fiscal al nomadului digital. În prezent, Codul fiscal prevede patru condiţii alternative a căror neîndepllnire atrage statutul de nerezident:

(i)are domiciliulîn România,

(ii) centrul intereselor vitale ale persoanei este amplasat în România;

(iii) este prezentă în România pentru o perioadă sau mai multe perioade care depăşesc în total 183 de zile, pe parcursul oricărui interval de 12 luni consecutive, care se încheie în anul calendaristic vizat;

(iv) este cetăţean român care lucrează în străinătate, ca funcţionar sau angajat al României într-un stat străin.

Astfel, chiar dacă ia momentul obţinerii permisului de lungă şedere, nomadul digital devine rezident, acesta nu devine şi rezident fiscal în sensul Codului fiscal.

Sursa: www.profit.ro

Comments

comments

Apelează