fbpx

Contact

Nouă lovitură pentru șefii din instituțiile publice, după introducerea de noi prevederi în legea educației

Funcționarii care ocupă în prezent posturi de conducere în instituții ale statului cu o diplomă de licență echivalată cu studii de master, în baza unei diplome de licență pentru învățământ superior de lungă durată anterior aplicării sistemului Bologna, au mari emoții în aceste zile, un document oficial anunțându-i că sunt în pericol să își piardă posturile peste puține zile, din luna septembrie, ca urmare a intrării în vigoare a prevederilor noii Legi a învățământului superior, potrivit informațiilor Profit.ro.

Noile prevederi intră în vigoare la început de septembrie și nu lasă timp persoanelor care devin incompatibile să își rezolve situația.

Potrivit informațiilor Profit.ro, unele ministere au cerut deja tuturor șefilor din instituție să prezinte, până la finalul acestei luni, la Departamentul de resurse umane, dovada absolvirii de studii de master sau a unei diplome de licență pentru învățământ superior pe durată de 5 sau 6 ani, caz în care se mai aplică exceptarea de la noua regulă, iar diploma de licență mai poate fi echivalată studiilor de master. Nu este clar în prezent dacă legislația ar putea fi interpretată în sensul că noile reguli se aplică doar celor care vor ocupa prin concurs posturi de conducere începând din septembrie.

Contactat de Profit.ro, Ministerul Educației nu a răspuns până la acest moment. Un document oficial intrat în posesia Profit.ro nu face însă referire la vreo aplicare doar pentru viitor, ci dimpotrivă, toți șefii sunt chemați să vină să prezinte rapid actele. Dacă va fi aplicată, această nouă restricție poate duce la eliberarea din funcție a unui număr semnificativ de șefi din instuțiile statului, urmând ca posturile să fie ocupate ulterior de alte persoane, prin concurs sau prin detașare, un procedeu preferat de conducerile politice, pentru că asigură un control strict asupra persoanelor puse temporar în funcții de conducere.

Sursa: www.profit.ro

Comments

comments

Apelează