fbpx

Contact

O caravană a greviștilor de la fabrica Electrolux din Satu Mare a pornit spre Ambasada Suediei

O caravană a muncitorilor de la fabrica Electrolux din Satu Mare, aflați în cea de-a opta săptămână de grevă, a pornit luni spre Ambasada Suediei din București pentru a protesta față de modul în care sunt tratați angajații, urmând să oprească în fața mai multe magazine care vând produsele companiei.

Vicepreședintele Cartel Alfa, Marian Apostol, a declarat că scopul caravanei este de a atrage atenția asupra modului în care conducerea Electrolux își tratează muncitorii de la fabrica din Satu Mare și nu de a protesta împotriva produselor firmei. Caravana de mașini, pe care sunt inscripționate mesaje împotriva conducerii Electrolux, se va opri în Zalău, Alba Iulia, Sibiu, Râmnicu Vâlcea și Pitești, urmând să ajungă la ambasada Suediei din București unde va fi organizat un protest.

Greva de la Electrolux a început pe 4 martie, pe perioadă nedeterminată. Joi, confederația sindicală Cartel ALFA a decis lansarea unei campanii publice de boicotare a produselor Electrolux, cu scopul de a face cunoscut comportamentul companiei față de muncitorii săi. C

ompania Electrolux a avut o nouă rundă de negocieri cu sindicaliștii aflați în grevă. Astfel, compania a propus un contract încheiat pe o perioadă de 2 ani, ce cuprinde o creștere de 12,7% raportată la salariul de bază brut al angajaților din producție, aplicată pentru fiecare an contractual. Astfel, pentru întreaga perioadă de 2 ani, creșterea totală raportată la salariul de bază brut al angajaților din producție ar fi de circa 25%.

În prezent, salariul muncitorilor din companie este în jur de 1.700 de lei, sumă care nu asigură cheltuielile lunare pentru un trai decent. Profit.ro a relatat recent că vânzările Electrolux în România au crescut anul trecut cu 24,4%, până la 489 milioane de coroane suedeze (aproximativ 47,1 milioane euro), de la 393 milioane de coroane în 2017. România este a șaptea piață ca mărime din Europa de Est (inclusiv Rusia și Turcia) în funcție de vânzări pentru Electrolux, reiese din datele financiare ale grupului suedez. La finele lunii decembrie, Electrolux avea 888 de angajați în România, față de aproape 930 de angajați în perioada similară din 2017. Suedezii sunt acționari majoritari ai fabricii omonime din Satu Mare, unde sunt produse electrocasnice și accesorii. Grupul mai deține o divizie de vânzări și marketing în București. Retailerul suedez pregătește separarea diviziei de electrocasnice profesionale, Elecrolux Professional, de grup și listarea acesteia pe bursă în prima parte a anului 2020.

Sursa: www.profit.ro

Comments

comments

Apelează