fbpx

Contact

O nouă creștere a salariilor din sistemul sanitar: Plafonul de 30% pentru sporurile angajaților din spitale a fost eliminat

Plafonul de 30% pentru sporurile oferite angajaților din sistemul sanitar a fost eliminat, după ce președintele Klaus Iohannis a promulgat legea ce prevede eliminarea acestuia. Prevederea a fost introdusă la dezbaterile din Parlament privind legea de aprobare a OUG 70/2020, la solicitarea Solidaritatea Sanitară, una dintre cele mai mari federații sindicale din domeniu. Reamintim că salariile angajaților din sistemul sanitar au crescut spectaculos – s-au dublat sau chiar s-au triplat în unele cazuri – în primăvara anului 2018, odată cu intrarea în vigoare a noii legi a salarizării. Prin noua lege a salarizării, sporurile angajaților din sistem fuseseră, însă, plafonate la maximum 30% din salariu.

“Prevederea privind eliminarea limitei sporurilor oferă tuturor unităților sanitare posibilitatea de a declanșa negocierile cu sindicatele afiliate la cele două federații reprezentative la nivel de sector sanitar pentru a crește sporurile existente la nivelul maxim și de a acorda toate sporurile corespunzătoare noilor condiții de muncă (inclusiv cel pentru activitățile de combatere a epidemiei – sporul prevăzut de punctele 1 sau 9 de la lit. A din anexa nr. 2 la Regulamentul de sporuri)”, arată reprezentanții Federației Solidaritatea Sanitară, cei care au inițiat această modificare legislativă.

Reprezentanții Solidaritatea Sanitară subliniază, însă, că această prevedere legală “creează posibilitatea creșterii sporurilor din Regulamentul de sporuri peste limita minimă (acesta este nivelul până la care federația a reușit să intervină în mod eficient în actualul cadru legal), nu obligația acordării lor”.

Ei adaugă că “deoarece acordarea sporurilor pentru condiții de muncă (în special cele pentru condiții de muncă deosebit de periculoase) din Regulamentul de sporuri, între nivelul minim și cel maxim, se stabilesc prin negociere cu sindicatele (din unitate) afiliate la cele două federații reprezentative, transformarea posibilității în realitate depinde de declanșarea și rezultatul acestor negocieri”.

“În acest moment este posibilă introducerea echității în acordarea sporurilor la nivelul diferitelor unități sanitare cel puțin pe perioada pandemiei, indiferent de ordonatorul principal de credite, nivelul de referință constituindu-l acordarea sporurilor pentru condițiile de muncă prevăzute de Regulamentul de sporuri la nivelul maxim”, mai spun reprezentanții Solidaritatea Sanitară.

Sursa: www.hotnews.ro

Comments

comments

Apelează