fbpx

Contact

Opozitia critica proiectul legii salarizarii unitare

Fostul ministru al Muncii, Sulfina Barbu critica proiectul legii salarizarii unitare, publicat pe site-ul PSD-ului.

Pana in 2020, salariul minim brut va fi de 1.750 de lei

Conform calculelor, salariul minim brut va fi 2.500 de lei in 2022, dar  pana in 2020, acest salariu minim brut va ajuge abia la 1.750 de lei.

”Rezulta ca principala sarcina privind cresterea salariilor ramane pentru anii 2021 si 2022, cu o suma de 750 de lei, adica 375 de lei pe an. PSD pune in sarcina viitorului guvern cresterea salariilor recunoscand ca nu este capabil sa sustina o crestere economica sustenabila in perioada de guvernare pana in anul 2020. Amagesc salariatii din sectorul bugetar cu salarii pe care, de fapt, nu le pot asigura in exercitiul guvernamental actual, din 2017 pana in 2020. Noi reclamam ca nu este reglementat clar modul de calcul al salariului minim brut. Consideram ca este necesar ca in legea salarizarii unitare sa fie introdus un mecanism pentru salariul minim brut in functie de productivitatea muncii si in functie de rata inflatiei”, sustine Sulfina Barbu.

Tichetele de masa, o alta problema semnalata

Opozitia e de parere ca eliminarea tichetelor de masa va duce la scaderea veniturilor bugetarilor si la o discriminare intre sectorul public si cel privat.

”Aceste tichete sunt inlocuite cu acordarea indemnizatiilor anuale de hrana la nivelul a doua salarii de baza minim brute pe tara. Trebuie sa analizam in ce masura o astfel de prevedere este si constitutionala. In sectorul de sanatate, pentru a va da un exemplu, prin eliminarea tichetelor de masa in anul 2018, rezulta o reducere a veniturilor salariatilor. Astazi, iau 21 de tichete pe luna. Inmultit cu 15 lei tichetul, inseamna 315 lei pe luna. Inmultit cu 12 luni, inseamna 3.780 de lei. Doua salarii minim brute in 2018 inseamna 1.550 de lei ori doi, egal 3.100 de lei. Rezulta ca diferenta de 680 de lei este pierdere anuala pentru fiecare angajat din domeniul de sanatate. Trebuie sa explice initiatorii cum acopera aceasta pierdere privind veniturile”, a adaugat Barbu.

In proiect se regasesc functii inexistente

Fostul ministru mai atrage atentia asupra faptului ca in proiect, se regasesc functii care nu exista, precum cea de vicepresedinte al Consiliului General al Municipiului Bucuresti si ca suspendarea temporara a pensiilor speciale va lasa o povara financiara pentru guvernele viitoare.

 

Sursa: news.ro

Comments

comments

Apelează