fbpx

Contact

Ordonanța indemnizațiilor pentru mame a fost publicată în Monitorul Oficial și este în vigoare: Contribuția la pensie, plafonată la vechiul nivel, stagiul minim de asigurare rămâne o lună

Ordonanța de urgență care rectifică situația plății contribuțiilor sociale în cazuri de concediu medical a fost publicată joi în Monitorul Oficial, iar astfel prevederile acesteia sunt în vigoare. Guvernul a adoptat săptămâna trecută actul, care introduce un nou mod de calcul astfel încât să plafoneze nivelul contribuțiilor sociale, iar veniturile persoanelor în concediu medical sau maternal să nu scadă de la 1 ianuarie 2018. Totodată, pentru prima jumătate a acestui an, stagiul minim de asigurare pentru a beneficia de concediu medical va fi de 1 lună, și nu de 6 luni, în ultimul an calendaristic anterior lunii pentru care este acordat concediul. Executivul a schimbat la finalul anului trecut modalitatea de calcul a acestor contribuții, generând situații în care viitoarele mame au venituri mai mici. Modificarea operată anul trecut de Guvern prevedea că, pe perioada în care șomerii beneficiază de concedii medicale și de indemnizații de asigurări sociale de sănătate, cu excepția cazurilor de accident de muncă sau boală profesională, baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale datorate bugetului asigurărilor sociale de stat este suma reprezentând indemnizația de asigurări sociale de sănătate de care beneficiază conform prevederilor legale. Până la acel moment, Codul Fiscal stabilea că, pe perioada în care șomerii beneficiază de concedii medicale și de indemnizații de asigurări sociale de sănătate, cu excepția cazurilor de accident de muncă sau boală profesională, baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale datorate bugetului asigurărilor sociale de stat este suma reprezentând 35% din câștigul salarial mediu brut.

Totodată, stagiul minim de asigurare pentru acordarea concediilor medicale și indemnizațiilor de asigurări sociale a fost majorat atunci de la 1 lună la 6 luni în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul. Conform ordonanței publicate în Monitorul Oficial, prin derogare de la reglementările adoptate anul trecut, în primul semestru al anului 2018, stagiul minim de asigurare pentru acordarea concediilor medicale și indemnizațiilor de asigurări sociale, inclusiv indemnizații maternale și de îngrijire a copilului bolnav, va fi de 1 lună în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical sau indemnizația. Guvernul a decis însă, în ședință, să prelungească perioada inițială de derogare de la normele în vigoare pentru concediul maternal, derogare care inițial era de 6 luni, aceasta fiind majorată la 9 luni. Astfel, cuantumul contribuției nu va putea depăși nivelul aferent sumei reprezentând 10,5% aplicat la 35% din câștigul salarial mediu brut pentru 2017, corespunzător zilelor de concediu, în cazul persoanelor care, în perioada 1 ianuarie – 30 iunie, se află sau intră în concediu medical, sau pentru femeile care, în perioada 1 ianuarie – 30 septembrie, urmează să beneficieze de concediu pentru sarcină și lăuzie, respectiv concediu de îngrijire a copilului bolnav sau de risc maternal, până la terminarea acestora.

Sursa: profit.ro

Comments

comments

Apelează