fbpx

Contact

Organizaţia Internaţională a Muncii consideră că perspectivele pieței muncii sunt unele extrem de nesigure, iar redresarea va fi una lentă

Perspectivele privind piaţa globală a forţei de muncă în semestrul doi din 2020 sunt “extrem de nesigure”, iar estimata redresare nu va fi suficientă pentru ca numărul de angajaţi să revină anul acesta la nivelul de dinaintea pandemiei de coronavirus (COVID-19), se arată într-un raport publicat marţi de Organizaţia Internaţională a Muncii (OIM), transmite Reuters, citată de Agerpres.

Instituţia cu sediul la Geneva apreciază că, în primul semestru din 2020, scăderea orelor de muncă pe plan global “este semnificativ mai extinsă decât s-a previzionat anterior”, cele mai afectate regiuni fiind America de Nord şi de Sud. Se estimează că în trimestrul doi din acest an s-a pierdut 14% din timpul de lucru, echivalentul pentru 400 milioane de locuri de muncă cu normă întreagă, pe fondul efectelor pandemiei. Pentru trimestrul patru din 2020, OIM prognozează că se va pierde 4,9% din timpul de lucru, echivalentul pentru 140 milioane de locuri de muncă cu normă întreagă.

Conform unui scenariu pesimist, în cazul unui al doilea val de infecţii, se va pierde 1,9% din timpul de lucru, echivalentul pentru 340 de milioane de locuri de muncă cu normă întreagă

“Estimările revizuite arată pagube mai mari decât anticipam pentru piaţa globală a forţei de muncă, din cauza pandemiei. Cifrele reflectă înrăutăţirea condiţiilor, în special în ţările în curs de dezvoltare. Cele mai afectate regiuni sunt America de Nord şi de Sud”, a afirmat Guy Ryder, director general al OIM.

Aproximativ 93% din angajaţii din întreaga lume continuă să trăiască în ţări unde anumite locuri de muncă sunt închise. Pandemia “a avut un efect disproporţionat şi dăunător” asupra angajatelor, care deseori lucrează în sectoare grav afectate, cum ar fi cel alimentar, retail, imobiliar sau în industria ospitalităţii, se mai arată în raportul OIM.

Sursa: Agerpres

Comments

comments

Apelează