fbpx

Contact

Parlamentul European dorește eliminarea diferenței dintre pensiile femeilor și cele ale bărbaților

Femeile din Uniunea Europeană primesc pensii cu aproximativ 40% mai mici decât bărbații. Europarlamentarii votează săptămâna aceasta propunerile de reducere a acestui decalaj.
Femeile din Uniunea Europeană câștigă în medie cu aproximativ 16% mai puțin decât bărbații, iar situația se înrăutățește odată cu pensionarea, diferența ajungând la aproximativ 40%.
Pentru remedierea acestei situații, eurodeputații solicită Comisiei Europene să vină cu o strategie UE care să pună capăt acestui decalaj.
Parlamentul Europeană dezbate luni seara raportul cu recomandări, iar votul este programat pentru miercuri.
Referitor la factorii care influențează această diferență, raportoarea Constance Le Grip (PPE, Franța) a explicat, pentru site-ul PE, că femeile sunt suprareprezentate în ocupații cu salarii mici și slab reprezentate în cercurile profesionale bine plătite – tehnice, informațice, inginerie etc.
”În unele țări, femeile au fost soții de meseriași, comercianți, agricultori și de ani de zile au lucrat într-adevăr, dar fără un statut oficial. Acest lucru oarecum invizibil nu a dat naștere la un salariu cu normă întreagă și plata contribuțiilor sociale. Deci, există multe inegalități în viață care, la o vârstă avansată, au ca rezultat o pensie mai mică”, a declarat Constance Le Grip.
Totodată, ea a avertizat că diferențele în unele statele membre au crescut în urma crizei economice și sociale.
Măsuri propuse:
Pensiile trebuie să rămână responsabilitatea statelor membre, așa că nu vrem să propunem o armonizare la nivelul UE.
La calcularea pensiilor, ar trebui să fie luat în considerare și timpul petrecut pentru a avea grijă de copii, punând o carieră în așteptare.
Parlamentul și Comisia ar putea lucra la o strategie europeană generală care să încurajeze statele membre să analizeze inegalitățile și să pună în aplicare măsuri pentru a le depăși.

Sursa: www.parlamentor.ro

Comments

comments

Apelează