fbpx

Contact

Pensia comunitara

Multi romani au plecat sa se integreze in piata muncii din strainatate si anii au trecut. Pentru unii dintre ei, a venit si vremea pensionarii.

Cei care au lucrat in mai multe state, ar putea avea dreptul la mai multe pensii

Cei care au lucrat in mai multe state, ar putea avea dreptul la pensie pentru fiecare dintre acestea, in functie de durata si de nivelul contributiilor pe care le-au platit in tara respectiva.

Statele UE impun o perioada minima de cotizare

Statele membre impun o perioada minima de cotizare, pentru a beneficia de dreptul la pensie. In cazul in care cineva a lucrat intr-o tara o perioada prea scurta de timp, aceasta poate fi luata in considerare in alta tara, in care a lucrat o perioada mai lunga.

Varsta de pensionare difera de la tara la tara

Cum varsta de pensionare difera de la tara la tara, pensia se primeste doar in momentul in care persoana atinge varsta de pensionare prevazuta pentru tara in care a lucrat.

Cuantumul pensiei se stabileste luand in calcul toate perioadele

Pentru a stabili cuantumul pensiei, se iau in calcul toate perioadele in care beneficiarul a lucrat si a contribuit la orice stat de pensii din UE.

Se obtine astfel o “pensie teoretica”, primita daca persoana respectiva si-ar fi desfasurat intreaga activitate si ar fi contribuit numai la fondul de pensii al tarii in care a depus cererea de pensionare.

Valoarea pensiei teoretice se coreleaza cu perioada efectiva de contributie din tara respectiva (prestatia pro-rata).

In unele cazuri, se calculeaza si pensia nationala, cand se indeplinesc conditiile de eligibilitate pentru a primi o pensie de stat, indiferent de restul perioadelor de cotizare in oricare dintre celelalte tari.

Se va oferi prestatia cu cea mai mare valoare

Astfel, casa de pensii va compara prestatia pro-rata cu prestatia autonoma si va oferi prestatia cu cea mai mare valoare, in tara respectiva.

Procedura de calcul poate dura destul de mult

Este recomandat sa se ia din timp legatura cu casa de pensii privind acest aspect, deoarece procedura de calcul poate dura destul de mult.

 

 

Sursa: legestart.ro

Comments

comments

Apelează