fbpx

Contact

Perioada pana la care pot fi inscrisi detinutii la cursuri de formare profesionala

Un proiect legislativ propune prelungirea perioadei in care detinutii pot fi inscrisi la cursurile de formare profesionala.

Se propune prelungirea cu 3 luni

Proiectul propune prelungirea acestei perioade cu 3 luni. Pe langa asta, initiatorii aduc si cateva clarificari pentru detinutii care ar fi exclusi de la acest beneficiu, din cauza textului de lege.

“Odata cu intrarea in vigoare a noilor acte normative privind executarea pedepselor (liberarea conditionata este permisa doar din regimurile deschis si semideschis), articolul de lege exclude detinutii care pot beneficia de planificarea pedepsei, de regimul progresiv de executare, mai exact cei care sunt inchisi in regim de maxima siguranta, dar odata cu absolvirea unor cursuri si obtinerea unor recompense, sau pe masura executarii pedepsei, pot trece la schimbarea regimului. De asemenea, nu sunt prevazute expres cazurile persoanelor condamnate la executarea masurii educative a internarii intr-un centru educativ sau centru de detentie, acestea fiind de regula persoane sub 18 ani, carora le lipseste pregatirea profesionala”, subliniaza initiatorii.

Prelungirea cu 3 luni ar ajuta detinutii

Perioada de 3 luni simplifica accesul la documentele pe care detinutii trebuie sa le obtina de la furnizorii de formare profesionala, personal sau prin procura. Au fost cazuri in care detinutii alesi nu au putut sa obtina documentele, nu au putut sa sustina examenul de absolvire, dand ulterior in judecata penitenciarul si unitatea de formare profesionala.

Art. 66, alin. (4) va avea urmatoarele prevederi:

„(4) Persoanele private de libertate care mai au de executat cel mult 12 luni, dar nu mai putin de 3 luni, pana la ultima zi de executare a pedepsei ori a masurii educative sau pana la data la care sunt propozabile pentru liberare conditionata ori pentru inlouirea internarii cu masura asistarii zilnice, pot urma un program de formare profesionala organizat de agentiile pentru ocuparea fortei de munca judetene, cheltuielile necesare formarii fiind suportate din bugetul asigurarilor pentru somaj.”

Prima camera sesizata care va dezbate proiectul, este Senatul.

 

Sursa: legestart.ro

Comments

comments

Apelează