fbpx

Contact

Persoanele cu venituri din drepturi de autor sunt neasigurate la Sănătate, deşi legea spune că sunt asigurate până pe 15 iulie. CNAS ne confirmă

Multe persoane care au venituri doar din drepturi de autor sunt acum neasigurate la Sănătate, deşi avem în vigoare o Ordonanţă de Urgenţă prin care s-a reglementat tocmai faptul că acestea rămân asigurate la Sănătate pînă pe 15 iulie 2018, data-limită de trimitere la ANAF a declaraţiei unice. În exclusivitate pentru ECONOMICA.NET, CNAS a confirmat această problemă şi ne-a explicat că implementarea schimbărilor legislative în sistemul informatic unic integrat al Casei (SIUI) mai durează. Pentru rezolvarea promptă a cazurilor punctuale, până la găsirea unei soluţii informatice pentru toţi cei aflaţi în această situaţie, CNAS îndeamnă persoanele neasigurate la Sănătate să solicite rezolvarea problemei prin email la suport.siui@casan.ro.

Multe persoane care au venituri doar din drepturi de autor sunt acum neasigurate la Sănătate, arată sistemul informatic al CNAS (SIUI).

În acest moment, mulţi dintre cei care au venituri doar din drepturi de autor figureză neasiguraţi la sistemul asigurărilor sociale de sănătate, deşi este în vigoare Ordonanţa de Urgenţă (nr. 18 din 15 martie 2018, în vigoare din 23 martie) care reglementează tocmai faptul că aceste persoane rămân asigurate la Sănătate până pe 15 iulie 2018.

Ultima lună pentru care s-a virat contribuţia la Sănătate pentru cei care au venituri doar din drepturi de autor a fost decembrie 2017. Din acest an legislaţia privind declararea la Fisc a veniturilor din drepturi de autor şi obţinerea asigurării obligatorii la Sănătate a suferit mai multe schimbări, iar forma finală a acestora a fost adoptată de Guvern abia pe 15 martie.

Cert este că persoanele cu venituri doar din drepturi de autor au fost asigurate la Sănătate până în luna aprilie, adică trei luni de la data la care firmele cu care colaborează au făcut ultima plată a contribuţiei la Sănătate, conform unei prevederi legislative mai vechi, în vigoare şi acum.

Temerea întemeiată a celor aflaţi în această situaţie, despre care şi Economica.net a scris aici, a fost că din aprilie vor rămâne neasiguraţi la Sănătate, până la o dată necunoscută la care se vor implementa cu succes modificările legislative adoptate de Guvern.

În acest context, Eugen Teodorovici, Ministrul Finanţelor, a promis ferm persoanelor cu venituri din drepturi de autor că vor rămâne asigurate la Sănătate, fără discontinuităţi, până pe 15 iulie.

Ministrul Finanţelor nu a luat în calcul însă faptul că implementarea acestor modificări în sistemul informatic al CNAS, adică în SIUI, va fi o operaţiune de durată, în urma căreia vor avea de suferit tocmai pacienţii, persoane cu venituri doar din drepturi de autor.

În fapt, mulţi dintre cei care au venituri doar din drepturi de autor şi-au pierdut calitatea de asigurat la Sănătate în aprilie, arată sistemul informatic al CNAS, pe care şi pacienţii, şi medicii îl pot interoga la acest link.

Oficiali ai CNAS au explicat pentru Economica.net că dezvoltarea noilor prevederi legislative într-o aplicaţie informatică durează. Din punct de vedere informatic, o prevedere legislativă presupune următorii paşi: analiză, dezvoltare, testare şi implementare în baza de producţie. CNAS lucrează la remedierea problemei, dar pentru rezolvarea rapidă a cazurilor punctuale, le recomandă oamenilor să sesizeze problema la adresa suport.siui@casan.ro.

Unele persoane cu venituri doar din drepturi de autor figurează în SIUI ca fiind asigurate la Sănătate. De ce?

Pe de o parte, unele persoane neasigurate au sesizat deja problema la CNAS care a remediat-o prompt, iar pe de altă parte, alte persoane apar asigurate la Sănătate din cauza unei erori a SIUI, aceasta fiind doar una dintre multele anomalii ale SIUI, semnalate de medicii de familie, de-a lungul timpului (persoane neasigurate la Sănătate care figurează în SIUI ca fiind asigurate).

Sursa: economica.net

Comments

comments

Apelează